Bootje varen Istanbul Daily Cup of Bla Bla Bla

Typisch Turkse gewoontes

Er zijn heel wat typisch Turkse gewoontes die eigenlijk voor Nederlanders best een beetje gek zijn. Deze gekke gewoontes vind ik helemaal niet gek want ik ben een Turkse. Ik ben geboren en getogen in Arnhem, en toch noem ik mezelf vrij regelmatig een Turkse Nederlander. Eigenlijk ben ik een allochtoon, een medelander, een buitenlander, stempel wat je wilt, ik denk dat Turkse Nederlander aardig de lading dekt. Wil je verder inzoomen dan ben ik een Koerdische Aleviet met een Turks en Nederlands paspoort. Dus dat. Terug naar de gekke gewoontes want die zijn gewoon echt grappig en voor mij business as usual en dus helemaal niet gek.

Typisch Turkse gewoontes

turken toeteren voetbal

bron

Bruiloft? Voetbal? TOETEREN!

Als er een Turkse bruiloft is (waar dan ook op de wereld) gaat er een colonne van auto’s waar het bruidspaar vaak middenin zit, naar de zaal waar het feest zal plaatsvinden. Tijdens die rit is het Caps Lock toeteren, Turken worden loco. Zelf heb ik zo een colonne slechts éénmaal mogen meemaken.

turken toeteren voetbal bruiloft

turken be like typisch turkse gekke gewoontes

Turken willen ook heel graag heel lang toeteren als het Turks elftal een wedstrijd heeft gewonnen. Heb jij ooit een stoet toeterende Turken meegemaakt?

Typisch Turkse gewoontes

Nerelisin??? (uit welke provincie kom je?)

Als Turken met elkaar kennismaken dan zal al snel de vraag worden gesteld uit welke provincie hij of zij komt. Dit klinkt heel gek, want Nederlanders vragen elkaar niet uit welke provincie ze komen, dit is ook helemaal niet belangrijk, maar het zegt vaak genoeg voor de Turk. Turkije heeft op dit moment 81 provincies, in het oosten van Turkije zijn er heel andere specialiteiten, gebruiken en zelfs dansstijlen dan aan de westkust van Turkije. Elke provincie heeft een naast een naam een nummer, deze cijfers staan geregistreerd op de nummerborden van gemotoriseerde voertuigen. Zelf kom ik uit 62 😉

Sen Magazine trouwdagboek Nesrin 2005

Bruiloft met honderden gasten

Een Turkse bruiloft is heel anders dan een Nederlandse bruiloft. Op mijn bruiloft waren ongeveer 700 gasten,  ik kende hier hooguit 50 gasten van. Het bruidspaar stelt niet de gastenlijst samen, het zijn de ouders van het bruidspaar die de uitnodigingen uitdelen. Je leest het goed uitdelen. Geen postbode die de uitnodigingen in de bus gooit hoor. De uitnodigingen worden persoonlijk overhandigd aan familie, vrienden en kennissen.  De rest van de uitnodigingen geeft men aan het hoofd van andere families, dit is vaak een flinke stapel, die hij op zijn beurt weer moet uitdelen binnen zijn eigen familie. De zaal waar het feest plaatsvindt zit vol, bommetje vol. Hoe Turken dansen zal ik in een volgende ‘Typisch Turkse gewoontes’ blogpost delen.

Bodrum Nesrin

Water gooien

Als je als Turk dan eindelijk in de auto zit om op vakantie te gaan staan er Turken klaar om water naar de auto te gooien. Zelf sta ik ook regelmatig met een glas water in mijn hand klaar als iemand op vakantie gaat, en laat het vaak ook doen als ik zelf ga. Een gekke gewoonte voor de Nederlander maar heel normaal voor de Turk. Mijn zus en ik gooiden vroeger (voor de grap) regelmatig water naar elkaar als we op de fiets stapten om naar school te gaan.

Turken hebben nog meer gekke gewoontes en ik zal binnenkort meer Typisch Turkse gewoontes delen. 

Welke typische Turkse gewoonte ken jij of vind jij echt heel gek?

28 reacties

 • Ik kende bijna al deze gewoontes, behalve de vraag uit welke provincie iemand komt. Toch vind ik dit niet gek, want ik weet dat in veel meer landen gebeurd. Vooral die massale bruiloften vind ik altijd bizar.. wel heel tof. Enne dat toeteren dat gebeurde regelmatig in de wijk waar ik tot voor kort woonde. Met voetbalwedstrijden kwam dat soms echt wel mijn strot uit, als ik om 6.00 uur mijn bed uit moet en er werd een uur flink getoeterd rond middernacht haha. Met bruiloft vind ik het altijd leuk, hele stoeten en rotondes die geblokkeerd worden haha.

  Beantwoorden
 • Ik kende het toeteren en de grote bruiloften. Super tof vind ik die tradities. Al stond ik wel gek te kijken toen er een hele stoet hier toeterend door de straat ging. Woon in een nogal stille wijk.

  Beantwoorden
 • Wat grappig om te lezen! Zo’n grote bruiloft lijkt mij stiekem ook wel wat 😉 En heel bijzonder dat jullie nog alle uitnodigingen gewend zijn persoonlijk te overhandigen! Dat is toch een stuk leuker eigenlijk dan kaartjes versturen.

  Beantwoorden
 • De gewoontes, zelfs het water gooien, omdat jij dat vertelt hebt, ken ik, niet allemaal mee gemaakt maar wel die toeterende Turken na het winnen van een wedstrijd, ergo, vrij irritant want dat doen ze tot midden in de nacht door de wijken heen net als jij wil gaan slapen, dat is echt een irritatie factor! hahahaha niet alleen van mij, maar van de hele wijk, kinderen wakker bla, ik weet niet of dat ook normaal is, om dat dus midden in de nacht te doen.

  X

  Beantwoorden
 • Ooooh ja, dat toeteren heb ik wel eens gehoord. Vond het heel irritant haha! een bruiloft met heel, maar dan ook echt heel veel onbekenden lijkt mij echt niks. Het is misschien ook maar net wat je gewend bent natuurlijk 😉 Ik ben heel benieuwd naar meer stukjes hierover, leuk om te lezen!

  Beantwoorden
 • Superleuk om te lezen!! Dat toeteren heb ik ook eens meegemaakt in Israël, echt té grappig haha. En dat met de provincies herken ik uit Colombia. Het land is zo groot en divers dat er vaak gevraagd wordt waar men vandaan komt. De meesten horen het ook aan het accent.

  Beantwoorden
 • Hoi alle lezers,
  Dat water gooien wanneer iemand op vakantie gaat heeft een betekenis. Wij zeggen erbij:” Su gibi git, su gibi gel”.
  “Ga als water heen, kom als water terug”.
  Dit kan je vergelijken met ga makkelijk naar je bestemming zoals water. Water is vloeiend en stroomt makkelijk overal. Dat is de ene betekenis. De andere betekenis ervan is dat je helder (schoon, mooi) vertrekt en ook zo weer terug komt. Zonder ongelukken bijvoorbeeld.
  Misschien is de kijk hierop nu anders geworden nu de betekenis duidelijk is. Ik doe het nog steeds. En tuuuuuteren is en blijft leuk 😀

  Beantwoorden
  • Hi Songul,

   Bedankt voor je uitleg! Mijn moeder sprak ook altijd een hetzelfde “riedeltje” uit als ze haar vier dochters (waaronder ik) aan het douchen was. Water is een mooi symbool. Leuk dat je een reactie achterlaat!
   Groetjes,

   Nesrin

   Beantwoorden
  • Ik ben 38 jaar getrouwd met een Turkse man en in al die jaren maar 3 keer uitgenodigd.
   Ik hoor er niet bij en mijn kinderen en kleinkinderen ook niet.mijn man is al eerder getrouwd geweest 4 jaar lang en Gescheiden( in Turkije weet ik niet of die IS gescheiden) maar zijn ex blijft er altijd bijhoren.dat maakt je dan op een gegeven moment schadelijk.

   Beantwoorden
 • Wat ontzettend grappig om te lezen! Vooral dat van het glas water 🙂 Wat is de achterliggende gedachte hiervan? Dat toeteren wist ik wel natuurlijk, altijd grappig als Turkije voetbalt 🙂
  Ik vind dat soort typische gewoontes en gebruiken echt zo leuk. Ik gaf mijn Indische Opa eens een mooie briefopener cadeau en toen rende hij snel weg om zijn portemonnee te zoeken en dit leeg te schudden. Het is blijkbaar in Indonesië gebruikelijk om metéén een muntje terug te geven, wanneer je iets scherps cadeau krijgt. Wist ik niet 🙂
  Mijn schoonmoeder is Brits en heeft ook zo haar dingetjes, vooral omstreeks Kerst en Oudejaarsavond. Zij gooit om middernacht dus muntgeld door de gang (vanaf de voordeur) en ik weet zo snel even niet meer waarom… Iets met ‘geluk’ voor het nieuwe jaar of zo.

  Beantwoorden
  • Ik kopieer even de woorden van lezeres Songul:
   Dat water gooien wanneer iemand op vakantie gaat heeft een betekenis. Wij zeggen erbij:” Su gibi git, su gibi gel”.
   “Ga als water heen, kom als water terug”.
   Dit kan je vergelijken met ga makkelijk naar je bestemming zoals water. Water is vloeiend en stroomt makkelijk overal. Dat is de ene betekenis. De andere betekenis ervan is dat je helder (schoon, mooi) vertrekt en ook zo weer terug komt. Zonder ongelukken bijvoorbeeld.”
   Dus dat haha. Best mooi right?!

   Beantwoorden
 • P.s. zo’n Turkse bruiloft lijkt me te gek om eens als gast mee te maken, maar voor mijn eigen bruiloft wil ik stiekem niet meer dan 4 gasten en dit is inclusief het bruidspaar 🙂
  700 mensen heb jij op je trouwdag dag de hand geschud? Damn!

  Beantwoorden
  • Ik heb gelukkig niet alle 700 handjes geschud maar zeker wel de helft. Ik moet je een keer meenemen naar zo een bruiloft, niemand die het opmerkt hoor dat je geen uitnodiging hebt en anders ben jij mijn plus one 😉

   Beantwoorden
   • Haha: it’s a date! Lijkt me echt heel leuk om eens zo’n over the top feest mee te maken 🙂
    En mooie gedachte achter dat glas water! Supergrappig dat jij en je zus dat zo vaak ‘gewoon’ deden 🙂

    Beantwoorden
 • Sommige gebruiken komen overeen met de Surinaams-Hindoestaanse cultuur. Vooral het persoonlijk uitnodigen van mensen voor het huwelijk, al gebeurd en steeds vaker met een telefonische aankondiging. Ook de grote huwelijken zijn herkenbaar. En er is altijd eten, wel moment van de dag je ook komt.

  Ik ben een keer naar een Turkse bruiloft geweest en vond ik het wel apart (misschien zelfs wel een beetje raar) dat tijdens geven van cadeaus/geld werd omgeroepen hoeveel diegene heeft gegeven. Voor mij lijkt er dan ook druk achter zitten om genoeg te geven al heb je niet veel te besteden. Snap wel dat mensen het doen want dat zullen ze het ook geven als eigen kinderen trouwens (althans is bij Hindoestanen wel zo).
  Wat ook herkenbaar was, was dat bijna alle vrouwen en kinderen in de zaal zaten en de meeste mannen buiten haha.
  Vind gebruiken van andere culturen en geloven zo interessant!

  Beantwoorden
 • Wat grappig dat jullie een glas water over de auto gooien bij de persoon die op vakantie gaat, heel gek voor mij als Nederlander haha. Als ik het nu zou zien gebeuren weet ik dat er geen brandje is 😀

  Beantwoorden
 • Het toeteren heb ik eens meegemaakt, en ik ben één keer op een Turkse bruiloft geweest van een collega. Qua hoeveelheid gasten viel me dat heel erg mee, en qua eten was het verrukkelijk.

  Beantwoorden
 • Van het big ass trouwfeest had ik al eens gehoord… Turkish people know how to par-ty! 😀 Wij zijn daar een bende saaie, grijze Belgen tegenover, joh 😀

  Beantwoorden
 • Dat toeteren ken ik wel ja! Hier wonen ook veel Turken dus na iedere gewonnen voetbalwedstrijd is het echt een optocht van toeterende auto’s. Echt leuk om te zien! Vaak ook omdat ik dan niet eens weet dat er voetbal is geweest!

  Beantwoorden
 • 700 gasten op je bruiloft!? WOW! Ik ken geen eens 700 mensen hahah. Ik ben een keer ‘perongeluk’ beland op een Turkse bruiloft en dat was wel echt mega gezellig. Nu ik er zo over nadenk, was het inderdaad ontzettend druk.. Heeft het watergooien een betekenis voordat je op vakantie gaat?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?