waarom stoppen met whatsapp

Stoppen met Whatsapp (hoe ik al drie jaar zonder dat groene monster leef)

Drie jaar geleden gooide ik WhatsApp van mijn telefoon. Stoppen met WhatsApp was niet heel makkelijk, maar in de afgelopen drie jaar heb ik geen dag spijt gehad van dit besluit. Ik mis Whatsapp niet en ik denk dat ik de afgelopen jaren heel wat minder ruis heb gehad. Ik weet zeker dat ik de afgelopen drie jaar duizenden berichtjes heb moeten “missen” omdat ik geen WhatsApp meer heb. Er zit blijkbaar een groot verschil tussen sms’en en appen. Mensen sms’en mij alleen als ze echt iets te melden hebben en ze apten mij om de stomste dingen. Naast dit WhatApp verhaal merk ik dat mijn telefoonverslaving minder erg is dan een jaar terug, ik reageer niet meer direct op berichtjes, mailtjes of andere notificaties. Heeft dit met mijn leeftijd te maken of ben ik er een beetje klaar mee? Hetzelfde geldt voor mijn liefde voor de iPhone. Zo bijzonder is de iPhone niet en eigenlijk zijn andere merken sneller, innovatiever en qua design misschien wel sexier dan de iPhone.

Stoppen met WhatsApp

Vorig jaar waren er in Nederland 9.8 miljoen WhatsApp gebruikers. In Nederland doet men collectief mee aan WhatsApp en ik hoor nog steeds niet bij die grote groep, en daar ben ik stiekem best een beetje trots op.
Toen FaceBook in 2014 WhatsApp overnam was ik er klaar mee. Ik vond en vind het maar eng dat FaceBook ontzettend veel gegevens van mensen in handen heeft en door dit soort overnames nog meer gegevens te pakken krijgt. In 2016 heeft de Europese Commissie Facebook beschuldigd van misleidende informatie bij de overname van WhatsApp. Facebook zou in 2014 hebben gezegd dat het niet mogelijk was om gebruikersgegevens van de twee kanalen te koppelen maar blijkbaar is dit wel gebeurd. Freaky zaken. Enfin.

Stoppen met Whatsapp

Ik heb geen seconde spijt gehad dat ik geen WhatsApp heb en mijn man trouwens ook niet. In het begin was het even wennen en ik had enkele dagen het idee dat ik ontzettend veel miste. Ik zag geen profielfoto’s meer en kreeg opeens (VEEL) minder berichten. Mijn iPhone draaide geen overuren meer en dit voelde vreemd, ik moest afkicken. Na enkele weken voelde het leven zonder WhatsApp als een bevrijding. Drie jaar later reageren mensen nog altijd vreemd als ik zeg dat ik geen WhatsApp heb. Sms mij maar als er wat is. Geen groepsgesprekken, geen ruis, geen shit en geen vinkjes.

Stoppen met Whatsapp

Sexy Smartphones

Mijn man en ik konden elkaar wel gewoon via onze iPhones gratis berichten naar elkaar sturen via iMessage. Toen mijn man Iphone naar Android overstapte vond ik dit niet fijn, dag iMessage en hallo ouderwetse sms berichten. Hij koos voor een HTC toestel, een prima ding die veel sneller was dan de iPhone. Nu wacht hij met smart op de nieuwe Samsung S8. Ik geef hem geen ongelijk. Het nieuwe design van de Samsung S8 is zonder randen en een voorkant dat bijna volledig scherm is en dit klinkt best sexy. Ik vind de iPhone al jaren niet meer sexy en ben het design wel een beetje beu. Dit klinkt als een slecht huwelijk haha. Siri op de iPhone is dan wel grappig, mijn kinderen vinden Siri geweldig en vragen haast elke dag of Siri wil beatboxen. Mocht je een iPhone hebben dan zou je Siri moeten vragen of hij kan beatboxen, je zult lachen om het antwoord.

Stoppen met Whatsapp

Ik geef minder om smartphones dan een paar jaar geleden. Jarenlang wilde ik het liefst zo snel mogelijk het nieuwste toestel in mijn handen hebben. Misschien interesseert het mij minder omdat smartphones niet meer zo vernieuwend zijn? Of dat je met een nieuwe smartphone lang niet meer zo onderscheidend bent als toen in 2008? Of heeft het mijn met mijn leeftijd te maken? Of de fase waarin ik zit? Ik weet nog goed toen de eerste iPhone werd geboren en toen ik voor het eerst een iPhone 2 zag, ik vond dit heel bijzonder. Ik klink nu echt als een grandma.

Social of sociaal?

Zelfs Instagram open ik minder vaak en Twitter kan ik net zo goed van mijn telefoon verwijderen. Ik maak nog wel met veel plezier gebruik van de social media-kanalen maar wel minder vaak frequent. Ik lees liever persoonlijke blogs en verhalen van echte mensen en dit doe ik dan wel het liefst met een licht en sexy ass smartphone in mijn hand ;-).

Ben jij net als ik (bewust) minder bezig met je smartphone?

daily cup of bla bla bla icoontje

Lees ook

31 reacties

 • Wat een dapper en zo te horen ook een heel goed besluit! Ik kan me voorstellen dat het rust geeft om niet voortdurend berichtjes te ontvangen en het idee te hebben meteen te moeten reageren. Zelf heb ik wel WhatsApp, maar ik doe er niet heel veel mee. De meeste mensen in mijn omgeving weten dat je me beter een Facebook-berichtje kunt sturen of kunt mailen om snel een reactie te krijgen ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 • Jeetje, wat stoer dat je Whatsapp er gewoon hebt afgegooid en al 3 jaar zonder door het leven gaat. Ben ik best een beetje stil van als ik kijk naar mijn eigen smart phone en whatsapp gebruik. Al hoewel ik er wel soms naar verlang om zonder door het leven te gaan en er niet zo afhankelijk van te zijn.

  Beantwoorden
 • Ik heb 1 whatsapp groepje en dat is me zooooo dierbaar! Zijn lieve meiden die ik online heb leren kennen maar die ik inmiddels tot de offline vrienden reken. Afgelopen week zelfs samen naar een concert geweest โค Nee ik zou niet zonder willen maar snap dat sommigen dat wel willen. Zelf kan ik beter twitter/fb/IG eraf halen als ik wil minderen met m’n telefoon ๐Ÿ˜‚

  Beantwoorden
 • WhatsApp gebruik ik nog wel, maar de facebook app heb ik al jaren geleden van mijn telefoon af gegooid.

  Het is niet zo dat ik bewust minder met mijn telefoon bezig ben, maar onbewust misschien wel ๐Ÿ˜›

  Beantwoorden
 • Ik heb sinds kort geen whatsapp meer. Heb zelfs een klap mobieltje zonder internet. Naast dat mobieltje heb ik een iPad , hier kan ik op bloggen en Facebook etc. Ik vind het heerlijk rustig.

  Beantwoorden
 • Klinkt als een goed besluit! Ik gebruik whatsapp eigenlijk niet zo veel, ik heb een groepje met mijn zussen, een groepje met collega’s en af en toe app ik met mijn ouders en vriend, maar dat is het eigenlijk wel. Wel heb ik al jaren bewust de pushmeldingen uit staan, er verschijnt niks meer op mijn hoofdscherm, en dat bevalt nog altijd erg goed.
  Dat van de nieuwste telefoon herken ik ook wel. HOewel ik wel nog steeds gek ben op mijn iPhone hoor, maar het nieuwste van het nieuwste hoeft van mij niet meer zo nodig. De laatste keer bij de verlenging van mijn abonnement ben ik voor sim only gegaan in plaats van een nieuwe telefoon. Mijn iPhone 5 werkt nog perfect, en het scheelde meer dan de helft in de maandelijkse kosten!

  Beantwoorden
 • Klinkt als een goed besluit. Ik gebruik WhatsApp eigenlijk enkel om te messagen met m’n ‘brother from another mother’ en af en toe met m’n vriend. Hij is meer voor het ouderwetse sms’en. Ik erger me eerder aan Facebook Messenger, waar ik soms opeens 100 meldingen heb en dan blijkt dat iemand me in een groepsgesprek gegooid heeft. Laat me met rust. :’)

  Beantwoorden
 • Ja. het is dus zo makkelijk. Ff fotootje sturen naar mn pa, even kletsen met vriendinnen in Arnhem! maar ik word wel gek van die groepschats en die druk om binnen een half uur te reageren!
  grrr!

  Beantwoorden
 • Wat goed dat je dat hebt gedaan! Ik houd helemaal niet van what’s app, bel liever, maar helaas is je eraf gooien niet bevorderend voor het contact met mijn familie en vrienden in NL. Smsen wordt dan opeens heel duur en bellen gaat niet meer. Dat is immers gratis met what’s app. Ik gebruik het sowieso al heel weinig eigenlijk. Twitter heb ik er wel afgegooid. Ik heb nog wel Twitter, maar gebruik het alleen op de pc 2 keer per week ofzo. Werd zo gek van al die berichten de hele tijd haha. Facebook messenger heb ik ook niet meer. Vreselijk vond ik dat. Wacht maar totdat ik achter een pc zit dan stuur ik wel terug. En ja wat je zegt: ik vond de eerste smartphone ook heel bijzonder. Ik kreeg mijn eerste mobiel op mijn 17e. Zo’n koelkast was dat. Pas later kwam de smartphone.

  Beantwoorden
 • Ja, eerst vond ik mijn telefoon helemaal geweldig, overal van up to date zijn en zo. Nu erger ik me aan alle stomme notificaties. Ik heb er al zoveel mogelijk uitgezet, maar er blijven nog een aantal hardnekkige staan. Soms wil ik terug naar mijn oude telefoon, alleen dan zou ik Instagram te erg missen.

  Beantwoorden
 • Ik ben bijna een jaar van WhatsApp af geweest en vond het heerlijk! Maar toen kwam Oma op WhatsApp en na veelvuldig pushen ging ik weer terug. Ik antwoord eigenlijk verder niemand en vind mijn Indofood Familiegroepje dan wel weer heel leuk. Maar verder vind ik het vreselijk en negeer ik het zoveel mogelijk. Notificaties staan ook uit en oh… groepjes van school! Dat dan 10 mensen achter elkaar ‘gefelicite’Lets’ of ‘beterschap’ gaan typen: go awaaaaaay!

  Beantwoorden
 • Ik ben een jaar van WhatsApp af geweest en mistte het als kiespijn. Maar toen kwam Oma op WhatsApp en moest ik terug ๐Ÿ™‚
  Maar zij is eigenlijk 1 van de weinige mensen met wie ik af en toe app, de rest negeer of blokkeer ik ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 • Ik snap je motivatie, maar ik vind WhatsApp handig en ook gewoon leuk ontspannend gek genoeg. Maar ik heb nu wel dat ik niet meer gelijk reageer als ik daar geen zin in heb. Als ik met mijn zoontje aan het spelen ben, is die tijd voor hem en niet voor mijn telefoon. Tegenwoordig ben ik daar best mee bezig en dat gaat wel lekker! Ieder zijn ding ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 • Wauw, al 3 jaar zonder Whatsapp, dat kan ik me echt niet voorstellen (hoe suf eigenlijk haha), maar wat ik me wel kan voorstellen is dat het heel veel rust geeft. Zelf heb ik nog wel heel veel liefde voor mijn iPhone haha, zou ook oprecht niks anders willen. Liefs.x

  Beantwoorden
 • Wanneer ik mijn smartphone niet bij me heb wanneer ik het huis uit ga voel ik mij naakt en verloren. Daarom hang ik nog niet de ganse tijd aan mijn telefoon om social media te checken. Ik maak er wel gebruik van, alleen op vrije momenten en die probeer ik te beperken. WhatsApp heb ik trouwens pas een goeie 2 jaar geleden ontdekt. Via mijn vriendin die vaak contact maakt met buitenlandse vrienden. Ook zij en ik maken er gebruik van, daar wij elk aan de andere kant van het land wonen en niet zomaar bij elkaar kunnen binnenspringen. Is er iets dringends dan sms’en we elkaar. Ik denk wel dat ik het op deze manier zou missen.

  Beantwoorden
 • hahahaha mijn familie heeft mij eraan geholpen, het begon met instagram, en what’s app inderdaad, het bleek toch echt dat ik qua familie dingen heel lang veel gemist heb, dingen die zij al bespraken terwijl ik nog een oude foon had zonder optie what’s app, alleen sms en bellen nog, dat men maar aannam dat ik dingen wist, duh…

  Kortom, vooral de familie app is belangrijk eigenlijk, maar ik reageer ook niet altijd meteen, of ik kijk even en het is goed, maar ook hele party’s worden in het geheim besproken en georganiseerd binnen de familie. Maar ik heb nog steeds een pre paid, dus ja app is gratis, dus voor mij wel handig, maar ik moet wel thuis zijn of bij mensen waar ik op de wifi mag, hahahaha anders ben ik nog onbereikbaar.

  Kortom ik was al bewust, nu heb ik een hele oude foon nog steeds, denk zeker 8 jaar oud al… kortom het zal allemaal wel. Nog steeds gebruik ik hem meer voor onderweg, ligt ie als ik boodschappen ga doen gewoon op tafel… en is het gebruik eigenlijk voor nood of gewoon thuis.

  X

  Beantwoorden
 • Wat goed! Ik heb het nu weer 3 weken op mijn telefoon hiervoor heb ik het bijna 4 jaar niet gebruikt… Ik vond het echt heerlijk alleen voor werk gerelateerde zaken moest ik het gewoon hebben.

  Beantwoorden
 • Ik weet van mezelf dat ik niet heel sociaal vaardig ben maar de rest van de wereld is in sociaal opzicht ook minder vaardig geworden door te appen, socialmedia, teveel pc gebruik e.d. Ik begrijp je probleem en je bevrijding ook wel goed denk ik. Vliegtuigstand is ook mijn favourite modus op mijn telefoon. Als ik stel dat ik niet op m’n telefoon of achter m’n laptop wil leven , of dat ze me niet meer kunnen bereiken na 20.00 uur ofzo, kijkt men mij nog al te vaak raar aan helaas. Ik ben blij dat je hier aandacht aan besteed want veel van die apps zijn overrated. Trouwens, de Sony Z-serie heeft een hele goede camera; ruim 20 megapixel! Ik ben er erg blij mee! Fijne weekend ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 • Hier wordt er dagelijks gewhatsapped. Vooral met m’n beste vriendin. Maar dat is dan vooral omdat geen van ons beiden graag telefoneert ๐Ÿ˜€ En het lukt ook niet altijd om wekelijks af te spreken om bij te kletsen.
  Ook wordt er regelmatig gewhatsapped met m’n moeder en broer. Hen zie ik amper 1 ร  max. 2 keer per maand omdat ze aan de andere kant van het land wonen. Voor mij is het vooral een middel om in contact te blijven met degenen die ik echt niet kan missen in mijn leven.
  Maar ik begrijp je wel als je over die ruis spreekt. Ik merk aan mezelf dat er toch een zekere rust over me heen komt als ik mijn telefoon even bewust opzij leg. Zo heb ik onlangs alle notificaties uitgezet. Alleen dat al vond ik heel bevrijdend werken.
  Volgens mij heeft dat helemaal niks met ouder worden te maken, maar alles met bewuster omgaan met je tijd ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 • Ik begin whatsapp wel steeds een beetje meer zat te worden, toevallig van de week aan een concept bericht begonnen over die gevoel. De blog komt nog wel een keer ๐Ÿ™‚ Ondertussen heb ik whatsapp nog wel, ik kijk er alleen een stuk minder naar en reageer minder vaak op apps. De Iphone wil ik trouwens niet missen hoor haha, vind Samsung echt waardeloos. Hoewel ik Apple best wel zat ben, vind ik de Iphone nog steeds een geweldig toestel.

  Beantwoorden
 • Knap dat je het al zo lang volhoudt! Ik zou inderdaad ook een stuk moeten minderen, want ik verknoei best wel veel tijd op die manier. Gelukkig heb ik wel de meldingen uitstaan dus het irritante geluid hoor ik niet steeds maar ja, ik check wel geregeld even mijn whatsapp.

  Beantwoorden
 • Ik vind het echt te handig om het eraf te halen. Ik vind smssen irritant en ben al helemaal allergisch voor bellen. En met social media heb ik niks dus daarvoor zit ik ook nooit op mijn foon. Eigenljk alleen voor mail en whatsapp en groepsapps daar doe ik nooit aan mee. Je kan het zo rustig houden als je zelf wil vind ik.

  Beantwoorden
 • Wat goed! Ik vind soms wel dat ik te veel met mijn telefoon bezig ben. Iedereen kijken of je weer appjes, email of instagram comments hebt, eigenlijk is het best vermoeiend en de kinderen vinden het ook niet leuk.. Toch zie ik het ook niet zitten om helemaal te stoppen, maar af en toe een dag, of tijdens de vakantie een break is wel lekker hoor!

  Beantwoorden
 • Ik werk drie dagen in de week en laat mijn mobiele telefoon om te Whats Appen altijd op het werk liggen.
  Ook tijdens vakanties laat ik hem daar liggen. In de middag pauze check ik mijn Appjes en dat is meer dan voldoende om bij te blijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?