Stoppen met de pil mijn ervaring

Stoppen met de pil: mijn ervaring

Zes maanden geleden stopte ik met de pil omdat ik dacht dat ik er erg somber van werd, 9 kilo was aangekomen en geen puf en energie meer had voor de gewone dagelijkse dingen in het leven. In dit artikel vertel ik of ik mij beter ben gaan voelen en of het wel of niet de juiste keuze was om te stoppen met de pil. Mijn ervaring met de pil was niet prettig, ik herkende mezelf niet meer. Vorig jaar zat ik een jaar lang in een gevecht verwikkeld tegen mezelf. Mijn lichaam en mijn hoofd hebben het zwaar te verduren gehad. In het najaar viel het kwartje, de boosdoener in het gevecht zou en moest de pil zijn. Of zat ik dan toch in een dertigersdipje? Vandaag vertel ik je meer over mijn ervaring na het stoppen met de pil.

Voor ik begin wil ik gezegd hebben dat dit mijn ervaring is, mocht je erover nadenken om te stoppen met de pil vraag dan advies aan de huisarts maar luister vooral naar je eigen gevoel. Dat stoppen met de pil een positieve ervaring voor mij is, hoeft natuurlijk niet voor een ander net zo te zijn. Het is mijn lichaam, mijn hoofd, mijn leven en ik denk dat al deze factoren er zwaar meewegen.

Stoppen met de pil: mijn ervaring

Toen ik in oktober de laatste pil had geslikt wist ik even niet wat voor een anticonceptiemiddel ik zou gebruiken. Ik ben getrouwd, ik heb twee kinderen, geen kinderwens en een belangrijk controlemiddel opgeven is best wat voor een vrouw. Al snel besloot ik om de komende maanden geen anticonceptiemiddel te gebruiken, ik wilde weten hoe het is om zonder iets in het lichaam te leven.

Stoppen met de pil mijn ervaring

Lichaam zonder de pil

Eind 2015 begon ik met de pil en in de winter van 2016 kwam ik 9 kilo aan. De extra kilo’s die ik erbij kreeg zullen heus niet allemaal de schuld van de pil zijn want ik ben een ster in snoepen. Het meest opvallende was dat ik de kilo’s er haast niet van af kreeg toen ik gezond ging eten en regelmatig ging hardlopen. Voor de pil woog ik 58 kilo en ik schommelde tussen de 58 en 60 kilo, “opeens” was dit 67 kilo. Ik besloot gezond te leven, ik at doordeweeks gezond en had eens per week een cheatday. Naast gezond voedsel probeerde ik elke maand 100 kilometer te lopen. Het is mij niet elke maand gelukt om 100 kilometer aan te tikken, maar ik deed mijn best. Ik viel moeizaam enkele kilo’s af en de weegschaal begon een obsessie te worden. Ik moest vechten om af te vallen en na een paar maanden gooide ik de handdoek in de ring. Ik was op.
Naast de kilo’s en de frustratie had ik geregeld een dipje en tijdens die dipjes zat ik gerust de hele ochtend en middag in mijn huispak. Ik had moeite met dingen doen en zin maken. Ik had gewoon geen zin! Ik herkende mezelf niet meer en gek genoeg had ik geen energie om er iets aan te veranderen.

Nog erger dan dit alles hierboven was het feit dat ik mezelf steeds verder op de achtergrond schoof. Ik cijferde mezelf weg en had het er verder niet over, ik dacht er niet verder over na en praatte er ook niet over.

Toen kwam die avond in oktober, ik zat toen bijna een jaar aan de pil, dat mijn bestie Ivona en ik het over de pil hadden. Het was Ivona die voor de eyeopener zorgde. Dankzij haar ben ik gestopt met de pil. Niet eerder had ik de link gelegd dat het met pil te maken zou kunnen hebben.

Stoppen met de pil mijn ervaring

Ontpillen

De eerste maand zonder de pil was niet heel anders dan de afgelopen maanden met de pil. Toen het december werd besloot ik het hef in eigen handen te nemen. Ik besloot elke ochtend om 06:00 op te staan en de dag te beginnen met hardlopen. Mijn huispakken gooide ik achterin de kast en ik besloot pro actief een nieuwe mindset te ontwikkelen.

Ik heb geen hormoonverandering klachten zoals stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatiecyclus, misselijkheid, puistjes, gevoelige titta’s en brandend maagzuur gehad. Ook had ik gelukkig geen last van een verandering van de huid zoals een meer droge huid of meer pigment.

In december viel ik niet alleen 4,5 kilo af ook gingen er nieuwe zakelijke deuren open. Ik was weer ondernemend, leergierig en de oude Nesrin was BACK. Mijn blog liep als een tierelier en ik mocht voor mijn oud-werkgever aan een project werken. Al snel volgde een nieuw project en een nieuwe job.

Mindset zonder de pil

De maand januari was ik druk bezig met mijn carriere. Ik wilde nieuwe dingen in het leven oppakken en mezelf niet langer klote voelen. In februari ben ik aangenomen bij de bank. Het voelde goed en vertrouwd om de oude Nesrin weer te hebben. De aanpakker, de doorzetter, de ongeduldige die zelf heel goed op eigen benen kan staan. Qua mindset ben ik van -20 naar +20 gegaan.

De maand maart heb ik mij geen moment down gevoeld, ik werkte fulltime en voelde mij als partner, moeder en blogger sterker dan ooit.

Ik heb weer zin en die dipjes heb ik niet meer, toch kan ik niet vaststellen of dit komt omdat ik niet langer de pil slik.

ervaring Ethinylestradiol Levonorgestrel pil

moe van de pil
Bloemetjes en bijtjes zonder de pil

Ik heb de afgelopen maanden geen anticonceptiemiddel gebruikt en zoals mijn vaste lezeressen weten heb ik wel een man en geen kinderwens. Ik heb geen waterdicht plan wat de bloemetje en bijtjes betreft en ik was de afgelopen maanden heus wel stiekem elke maand even “bang” dat mijn menstruatie zou wegblijven. Aan de hand van mijn cyclus weet ik ongeveer wanneer ik vruchtbaar ben, tijdens die dagen ben ik (zijn we) extra alert. Ik besef goed dat het een keer “mis” kan gaan, daarom ben ik nu op onderzoek uit om te kijken of er een anticonceptiemiddel is zonder hormonen.

Zeg nooit nooit maar ik zou graag zonder de pil door het leven willen gaan. Life is good.

Alle strips heb ik aan mijn moeder gegeven, want haar orchideeën zouden er weelderig van gaan bloeien. Ik moet haar nog vragen of dit ook daadwerkelijk zo is.

Meer lezen over de pil op mijn blog? Lees ‘Ik stop met de pil‘ en ‘Mijn verhaal over de pil komt in de krant‘.

Lees ook

25 reacties

 • Ik vind het zo fijn dat je zo lekker in je vel zit, zo’n fijne mindset hebt nu en dat je verschil merkt. Is het allemaal te danken aan stoppen met de pil? Het zal vast ook een groot stuk mindset zijn, maar ik vind het wel heel erg opvallend. Ook ken ik anderen in mijn omgeving die gestopt zijn met de pil en die hebben soortgeijke ervaringen. Fijn dat je jezelf zo fijn voelt!!

  Beantwoorden
 • Fijm dat je die strijd met de kilo’s bent aangegaan. Zelf ben ik twee maanden geleden gestopt met de pil. Ik merk aan m’n huid dat het onrustig is maar het fijne is dat ik die donkere wolk boven mijn hoofd niet meer heb. Tenminste: dat denk ik haha.

  Beantwoorden
 • Wauw, heb er nooit bij stil gestaan dat de impact zo groot kon zijn. Zet me wel aan het denken. Wellicht toch maar eind van deze maand geen nieuwe strip meer pakken.

  Beantwoorden
 • Interessant om te zien! Ik ben wel erg benieuwd wat daadwerkelijk komt door het stoppen met de pil en wat er komt door een verandering in mindset. Dat is natuurlijk lastig te scheiden! Wel heel fijn dat het allemaal zo veel beter gaat 🙂

  Beantwoorden
 • Wat ontzettend fijn om te horen hoeveel stoppen met de pil met je heeft gedaan! Ik had me nooit gerealiseerd dat zo’n klein pilletje eigenlijk een grote impact kan hebben op je hele leven. Wat fijn dat je nu meer jezelf bent en ook weer meer energie hebt en kilo’s bent kwijtgeraakt. Ik heb zelf nooit de pil geslikt (ik heb een spiraaltje zonder hormonen) en ben daar, als ik dit lees, ook maar wat blij mee.

  Beantwoorden
 • Wij gebruiken dezelfde ‘anticonceptie’, heb ook nog een app waar ik de boel in bijhoud. Probeer mijn man ervan te overtuigen dat ie een knoopje erin moet leggen, maar hij weigert 😉 er is trouwens zo een systeem waarmee je heel exact je vruchtbaarheid bepaalt. Durf ff niet te zeggen hoe het weet, maar het was niet goedkoop en de reacties waren verdeeld…

  Beantwoorden
 • Hahaha die laatste zin!

  Fijn dat je zoveel beter in je vel zit! Ik heb zelf (denk ik) niet veel last van negatieve effecten van de pil. Aan de andere kant… Ik slik de pil al weer ruim 10 jaar (11?), dus zou niet weten hoe ik me zonder voel… Voor mij in ieder geval nog geen reden om te stoppen. al ben ik wel benieuwd of ik me anders zou voelen zonder hormonen…

  Beantwoorden
 • Inspirerend Nesrin! Ik ga binnenkort een koperspiraaltje laten plaatsen. Hormoonvrij. Ik zal er een artikel aan wijden 😉 ben nu al super zenuwachtig voor dat ding whaha.

  Beantwoorden
 • Ik raad je dan aan om je te laten steriliseren. Je weet dat heb ik anderhalf jaar geleden gedaan. Je gaat wel onder algehele narcose naar je mag dezelfde dag naar huis. Ik had na de sterilisatie wel even last van een raar onrustig gevoel, dat zal door de narcose komen, en wat last van mijn buik. Maar je bent snel weer de oude, ik zat 3 dagen later alweer te eten in een restaurant. her is dus echt te doen. Ik had zo’n sterilisatie met klipjes op mijn eileiders. Via mijn navel is dat gegaan. Het kon bij mij vanwege de novasure niet inwendig. Vraag er eens na bij je gynaecoloog.

  Beantwoorden
 • Hey Nes, long time no “speak” *schaam schaam* (want sinds een tijdje ’s werelds meest luie commenter)! Allereerst: van harte gefeliciteerd met je nieuwe job!!! Echt knap en stoer hoe je alles kunt combineren, jij PowerWoman 🙂
  Interessant verhaal hoeveel invloed de pil kan hebben. Ik heb het zelf nooit geslikt, dus vond het des te interessanter om te lezen. Zelf heb ik namelijk altijd dit gebruikt als anticonceptie: https://www.ladycomp.nl/. Is niet goedkoop, maar is makkelijk in gebruik en erg betrouwbaar. Wel moet je op de “gevaarlijke” dagen nog steeds een condoom gebruiken, dus is niet direct een vervanging voor de pil te noemen. Maar wel stukken betrouwbaarder dan middels een kalender of telsysteem (het meet je temperatuur; heeft daarom ook een aanlooptijd nodig om jou “te leren kennen”. Op de site staat veel meer info).

  Wat vond je van The Walking Dead finale?

  Beantwoorden
 • Die laatste zin is echt hilarisch. Is dat echt waar? Ik ben ooit eens overgeschakeld naar een andere pil en nu heb ik hier nog wel een hoop strips liggen 😉 Misschien is mijn oma er wel blij mee! (nu, haar planten dan!) Heel interessant artikel 🙂 Op sommige momenten denk ik er ook heel serieus over na om te stoppen met de pil. Momenteel geloof ik er weer in, maar ik ben wel zeker dat ik er binnen hier en enkele jaren mee ga stoppen. Als je een hormoonvrij alternatief hebt gevonden, wil je er dan iets over schrijven? Lijkt me heel interessant! Liefs 🙂

  Beantwoorden
 • Wat fijn dat je je zoveel beter voelt nu! Ook al heb je geen groot bewijs, ik denk dat je hier wel uit kunt concluderen dat de pil niet goed was voor je. Zelf gebruik ik nog wel gewoon de pil en naar mijn idee heb ik ook niet last van bijwerkingen of iets. Ik wil er uiteindelijk wel vanaf, maar ik ben bang dat mijn acne van vroeger dan terugkomt dus dan moet het alternatief wel heel goed zijn. Vind het trouwens sowieso lastig om iets te vinden dat net zo makkelijk en veilig is als de pil.

  Beantwoorden
 • Wat fijn dat het zo een succes was om te stoppen! Ik was zo’n 10 jaar aan de pil, inmiddels ben ik ook alweer zo’n 5 jaar gestopt. Ga nooit meer terug. Het enige vervelende wat er van is gekomen zijn heftigere menstruaties. Echt behoorlijk heftig ook. Maar dat nog liever dan aan de pil. Al die troep in je lichaam. Ook al merk je er niks van: goed kan het niet zijn. Ik merkte er wel wat van en voel me nu veel meer mezelf, meer vrouw. Geen afgevlakte emoties meer. Gewoon mezelf. De huisarts raadde me destijds een spiraaltje aan, met of zonder hormomen. Maar ik wil gewoon geen troep in mijn lichaam meer, dus heb dat nooit gedaan.

  Beantwoorden
 • Herkenbaar! Alhoewel ik vooral last heb gehad van de cerazette (enige pil die je tijdens de borstvoeding in mag nemen). Ben daar mee gestopt en het ging snel beter! Maar heb wel last van een heel onrustige huid, echt een nadeel.. Ben ook wel benieuwd naar de orchideeen 😉

  Beantwoorden
 • Geweldig dat je er zo openhartig over praat. Top om te lezen dat het stoppen met de pil je zo’n deugd gedaan heeft! Ik ben zo’n maand geleden gestopt en merk nog niet zo bijster veel verschil, maar het feit dat ik na al die jaren éíndelijk aan het ontpillen ben, stemt me wel vrolijk. 🙂

  Beantwoorden
 • De pil aan de orhideeën geven? whahaha die ga ik ook eens proberen!

  Ik had al eerder vertelt dat het bij mij dus andersom is, als ik geen pil slik, dit zijn dus zeer persoonlijke dingen die mensen zelf moeten uitvogelen of er verandering op treed, ik ben dus ook door de tijd heen, af en aan, aan en zonder pil geweest en niet voor korte tijden, maar langere tijden zelfs jaren zonder, en nu weer met, omdat jouw klachten, er juist zijn als ik het niet slik.

  Gek he? Dat bewijst maar weer eens dat we allemaal uniek zijn en uniek reageren op ‘medicijnen’.

  X

  Beantwoorden
 • Ik voel me altijd veel gelukkiger als ik niet aan de pil ben dan wel. Heb met altijd enorme moodswings en word er vaak misselijk van. Dus in de tijd dat ik vrijgezel was (na I., mijn zoon etc.) gingen ze meteen de kast in en voelde ik me geestelijk zoveel beter. Toen ik in mijn tienerjaren begon kwam ik bijna tien kilo aan die pas na twee/drie jaar verdwenen waren (ook door weer anders te eten + omstandigheden). Heb in het verleden ook wel bewust met een toen-vriendje afgesproken dat hij voor een bep. periode de bescherming op zich zou nemen, omdat ik me van mijn eigen middel zo beroerd voelde. Ik denk dat als je een goede relatie hebt je dat ook wel met elkaar af kunt spreken hoor. Andere anticonceptie heb ik trouwens niet uitgeprobeerd bij/op mezelf. Ik vind het idee van die extra hormonen niet zo lekker. Dus kan me helemaal in je stukje vinden, goed dat je het zo open bespreekt en met ons deelt! X

  Beantwoorden
 • Geweldig om te lezen dat je je nu zoveel beter voelt! Want let’s be honest, al die troep in ons lijf… kan toch voor niks goed zijn? 😉
  Hier al redelijk wat jaartjes pilvrij en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!
  Tip voor hormoonvrij ‘anticonceptiemiddel’: die vent van mij mocht kiezen, of hij liet er ‘de schaar in zetten’ of er kwam nog een vierde kind 😀
  Het is evenzeer hun verantwoordelijkheid 😉

  Beantwoorden
 • Een goede keuze van je. zelf was ik ‘pilmoe’ en heb ik de strip aan de wilgen gehangen. Ben benieuwd naar die orchideeën hahaha. Hou je ons op de hoogte? 😉

  Beantwoorden
 • Fijn om dit te lezen. Ik wil ook graag stoppen met de pil en op iets over zonder hormonen. Het liefste wil ik me laten steriliseren maar als je jong (22) bent en nog geen kinderen hebt is dat zo’n beetje onmogelijk (toch te gek dat je als vrouw nog steeds zo weinig te zeggen hebt over je eigen lichaam). Een spiraaltje wil ik niet want ik ken te veel mensen die daarmee alsnog zwanger zijn geraakt, en dat is iets wat ik echt absoluut nirt wil. Denkwerk..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?