ervaring Ethinylestradiol Levonorgestrel pil

Mijn ervaring met stoppen met de pil 1 jaar later

Vorig jaar in oktober ben ik gestopt met de pil omdat het vermoeden dat de pil mij een naar gevoel zou geven er was. Ik voelde me door de pil bijna een jaar lang aardig verdoofd. Ik ben nu een jaar verder en vertel je graag hoe ik mij nu voel en hoe ik het jaar zonder pil heb ervaren. Ik slik nog steeds geen pil en hier ben ik heel blij mee, toch hangt er één minpunt aan want het gemak van dit anticonceptiemiddel is er niet meer.

Mijn ervaring met stoppen met de pil 1 jaar later

Ik heb geen nanoseconde spijt gehad dat ik ben gestopt met de pil. Sterker nog, ik zou de rest van mijn leven zonder de pil willen doorbrengen. Ik wil hiermee niet zeggen dat de pil per definitie slecht is, want er zijn vrouwen die er wel baat bij hebben. Ik spreek in dit artikel dan ook alleen over mijn persoonlijke ervaring met de pil.

Opvallend is dat ik de pil wel als positief heb ervaren toen ik er 12 jaar geleden mee begon. Toen ik eind 2015 overstapte naar een ander merk (het vertrouwde merk was er opeens niet meer) ging het mis. Ik heb mij bijna een jaar lang ellendig, leeg en lichtelijk depressief gevoeld. Mijn lichaam en geest konden de balans niet vinden. Ik zat in een emotionele achtbaan, voer telkens weer hetzelfde gevecht met mezelf en de kilo’s kwamen er als cadeau bij. Believe me…dit wil je niet. Ik was niet meer zo leuk en ik voelde daardoor schuldig naar mijn gezin toe.

Ik snap niet waarom het kwartje zo laat viel en ik pas na driekwart jaar erachter kwam dat de pil de boosdoener was. Het was mijn BFF Ivona die mij op een donderdagavond berichtjes stuurde met vragen of ik mij ook niet zo ellendig voelde door de pil. Zij zat in precies hetzelfde schuitje. Die avond viel het kwartje.

moe van de pil

Een jaar zonder de pil

2017 was een goed jaar want ik slikte niet langer de pil en herpakte mezelf. Ik kreeg meer energie, had weer zin en wilde niet langer in mijn huispak binnen zitten. De dagen dat ik het liefst niet naar buiten wilde gaan (zelf de kinderen van school halen voelde als een onderneming) en niet eens zin had om me op te maken zijn verleden tijd. De kilo’s die in 2016 erbij gekomen waren gingen eraf en ik leefde op. De oude ik was terug, ik had eindeloos energie en ging zelfs van geen baan/smeken om een baan naar een baan om vervolgens door te knallen naar een geweldige baan. Het hele verhaal over mijn jobs lees je in dit artikel: carrière van smeken om een baan en afwijzingen tot droombaan.

Vorig jaar dacht ik tot twee keer toe dat ik in een winterdepressie zat, dit jaar heb ik juist zin in de winter. Het is nu november en die winterdepressie is nergens te bekennen. Ik zit goed in mijn vel en ondanks het feit dat 2016 niet zo leuk was ben ik blij, want ik heb er veel meer voor terug gekregen, namelijk: een fantastisch jaar.

Het enige nadeel wat ik heb ervaren toen ik de pil niet langer slikte is het gemak van dit anticonceptiemiddel. Mijn man en ik hebben besloten dat ik mijn lichaam niet vol prop met een anticonceptiemiddel en ook niets laat plaatsen in mijn lichaam. Wij vrouwen hebben het aardig te verduren (menstruatie, bevallen, overgang etc.) dus wat mij betreft mag de man hierin iets doen. De stap om de knoop in de balzak te zetten is te ver, alhoewel we geen kinderwens meer hebben voelen we ons toch iets te “jong” voor deze ingreep. Het rubbertje en mijn cyclus goed in de gaten houden is for the time being de oplossing.

moe van de pil NRC

Meer lezen over dit onderwerp?

Mijn verhaal over de pil toen ik net was gestopt
Update stoppen met de pil na een half jaar
Mijn ervaring over stoppen met de pil staat in de krant

20 reacties

 • Fijn dat het zo goed gaat. Ikzelf gebruik al jaren de pil niet meer en voelde mij daar ook beter bij tot vorig jaar… de overgang… ik hoop dat jij er fluitend doorheen komt.

  Beantwoorden
 • Wat heerlijk om te lezen. Ik twijfel al langer om te proberen wat het mij oplevert om te stoppen. Alleen die stap om te stoppen en eventuele andere anti-conceptie. Want ik heb geen kinderwens en om nu op mij 43 nog zwanger te raken is ook weer zoiets. Knoopjes erin, ook dat heb ik overwogen, maar dat wordt weer niet vergoed en is best een dure ingreep om zelf te betalen.
  Na het lezen van je verhaal heb ik er goede gevoelens bij, nu de stap nog durven zetten.

  Beantwoorden
 • Fijn om je ervaring te lezen! Ik ben nu een maand of 10 gestopt in de hoop migraine te verminderen. De migraine is niet verdwenen maar ik ben wel echt veel vrolijker! Ik vind Maya trouwens een hele prettige app voor het in de gaten houden van je cyclus:)

  Beantwoorden
 • Ik ben in het voorjaar gestopt – je doet me eraan denken dat ik nodig een update moet schrijven – en ervaar zowat hetzelfde als jij. Dat ‘gevaar’ vind ik ook een groot nadeel. Mijn vriend en ik hebben absoluut geen kinderwens, maar sterilisatie vinden we for the time being toch een beetje eng (en duur…)

  Beantwoorden
 • Voor mij is de pil wel een goede zaak. Het hielp mij van de acné af. Een nadeel is dat ik er wel een bepaalde migraine door gekregen heb. Nu is het redelijk stabiel en vallen de aanvallen redelijk mee. Maar vorige zomer was het veel erger (en toen wist ik nog niet wat er aan de hand was). Je moet dan een bepaalde keuze maken waarvan je weet als ik het ene kies krijg ik het andere, kies ik voor het andere krijg ik het ene.. Heel moeilijk.. Ik ben blij voor jou dat het stoppen met de pil voor jou positief is meegevallen, maar voor mij is dit helaas geen optie (ookal is dit niet om de reden waarvoor de meesten de pil nemen)

  Beantwoorden
 • Ik voel me niet perse anders met of zonder pil. Ik denk dat dit heel erg persoonsgebonden is. Ik slik momenteel de mini pil omdat ik borstvoeding geef, maar ik kan niet zeggen dat ik me anders voel nu ik na ruim een jaar geen pil, weer een pil slik. Fijn dat het voor jullie zo goed uitpakt. Ik snap dat hij zich te jong voelt ondanks dat jullie geen kinderwens meer hebben.

  Beantwoorden
 • Wat fijn dat je je nog steeds zo goed voelt! Positief vooruitzicht.

  Ik ben in juli gestopt met de pil na bijna 20 jaar en het is zo’n verandering. Dat lamlendige en depressieve is eraf en ik heb meer energie. Had nooit kunnen denken dat het zo’n vooruitgang zou geven

  Beantwoorden
 • Goed om te horen dat deze keuze om met de pil te stoppen je zoveel goeds heeft gebracht. Eigenlijk bizar wat de hormonen met je kunnen doen en hoe ze je stemming zo erg kunnen beïnvloeden. Fijn dat je hier heel veel voor terug hebt gekregen. Het lijkt me inderdaad wel even wennen dat je heel erg moet opletten om niet zwanger te raken. Maar aan de andere kant is dat het je zo te horen meer dan waard 🙂

  Beantwoorden
 • Wat mooi om je ervaring te lezen. Ik ken nu meerdere mensen die ook zijn gestopt en zij ervaren ongeveer hetzelfde als jou. Helaas vind ik de alternatieven niet goed genoeg om voor mijzelf nu de keuze te maken om te stoppen. Al blijf ik het reuze interessant vinden.

  Beantwoorden
 • Ik was pilloos al jarenlang omdat ik toch geen partner had, dus why should i, maar ik klapte dubbel van de pijn en ik ben dus juist weer gestart, wat ik mij nu afvraag, welke pil jij had dat het zich zo vormde naar nul balans.

  Zelf slik ik de Yasmin, die kreeg ik al in de test fase, toen dus jaren gestopt en nu weer de Yasmin en dat gat goed juist, alles is er nog, met minder pijn tijdens de menstruatie. als ik dit tot mijn 50ste vol kan houden dan zegt mijn gynacoloog gaan we het los laten om de overgang te laten komen tegen die tijd….

  X

  Beantwoorden
 • Je hoort er steeds meer over, dat de pil invloed heeft op je emoties ed. Ik heb negatieve ervaringen met de cerazette (pil die tijdens borstvoeding geslikt mag worden). Daar werd ik ook depri van. Absoluut niet fijn als je net bent bevallen. Ik legde gelukkig al vrij snel de link met de pil en ben er mee gestopt. Resultaat: voelde me heel snel weer goed! Momenteel ben ik zwanger en heb sinds ik toentertijd voor mijn eerste zwangerschap geen pil meer geslikt. Ik weet nog niet hoe ik het ga doen straks. Pil zie ik niet echt meer zitten, maar ja, wat dan..

  Beantwoorden
 • Ik snap wat je bedoelt. Maar zonder de pill zou voor mij een ramp zijn. Dan zou ik minstens 1 week per maand verlof moeten nemen. Ik ben nogal hevig ongesteld. Dus kan de pill echt niet missen.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook vaak de pil zat! Ik ben daar door ook enkele kilo’s bij gekomen, en soms heb ik ook last van dipjes want neem er zelf medicatie voor! slik nu 15 jaar de pil dus al 15 jaar extra hormonen! vroeger als ik iets jonger was was ik altijd tuis met pijn en hevige maandstonden, maar dan zijn mijn maandstonden beginnen minderen, maar nam ik de pil omdat ik een vaste relatie had, en nog jong was, maar wil nu ook niet zwanger raken om dat ik niemand vast heb voor de moment, maar ik heb ook al zitten denken om te stoppen! En over te schakelen op de lacy domp ofzo

  Beantwoorden
 • Wel fijn dat het stoppen met de pil zo positief door jou wordt ervaren! Ik heb zelf gemengde gevoelens over de pil, maar ik zou op dit moment niet willen stoppen. Denk wel dat het wel beter is voor je lichaam. Ik merk wel dat de pil mijn lichaam in bepaalde opzichte heeft veranderd!

  Liefs,
  Dascha

  Beantwoorden
 • Fijn dat het je zo goed bevalt! Ik moet er niet aan denken om met de pil te stoppen, maar ik ervaar dan ook geen negatieve bijwerkingen. Maare, zin in de winter?! Oh man, ik moest vanmorgen krabben en was er al gelijk weer klaar mee 😀

  Beantwoorden
 • Goed dat je het zo positief ervaart ook en ik hoor dat vaker. Zelf heb ik een aantal jaar de prikpil gehad, 1 keer in de 3 maanden een prik halen en je werd niet ongesteld. Heel fijn, maar ik kwam aan, voelde me vaker ook niet fijn en kreeg haaruitval. Nu ruim een jaar gestopt en merk zo veel verschil! In positieve zin dan 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?