Ik stop met de pil

Ik stop met de pil

Yes that’s right. Ik stop met de pil. Het voelt als een bevrijding en ik hoop dat ik geen spijt krijg van dit besluit. Het heeft mij vier dagen denkwerk gekost en veel berichten van en naar mijn besties. Na een goed gesprek met mijn partner, moeder en huisarts slik ik niet langer de pil. Ik hoop dat mijn lichaam er blij mee is want het afgelopen jaar was ik niet zo gezellig.

Ik stop met de pil

De meeste vrouwen stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden. Ik niet. Ik heb een andere reden. Maar eerst in het kort mijn historie met de pil. Voordat ik kinderen had slikte ik de pil, dit was Microgynon 30. Tijdens de zwangerschappen slikte ik uiteraard geen pil en omdat ik vrij lang borstvoeding heb gegeven slikte ik na de bevalling ook geen pil. Vorig jaar ben ik weer begonnen en ik kreeg van de huisarts Ethinylestradiol Levonorgestrel pil. Dit zou hetzelfde zijn als de Microgynon pil.

Kort hierna kreeg ik last van een “winterdip” waarvan ik dacht dat het een dertigersdip zou zijn (u leest het hier). Het was meer huispak dan gewone kleding. Ik gaf schuld aan het stomme vieze weer en dacht dat ik een sleur zat. Iets waar elke vrouw wel eens last van heeft toch? Ik kwam in gewicht aan. Ik gaf de schuld aan de winterkilo’s want ik zat meer binnen en was er van overtuigd dat dit weer helemaal goed zou komen.

Het afgelopen jaar ben ik nog nooit zo druk met mijn gewicht geweest. Zoals je misschien weet loop ik graag hard en ben ik als moeder van twee jonge kinderen best actief. Ik ben absoluut geen zoutzak. Ik voelde mij op een gegeven moment gewoon down. Ik had last van stemmingswisselingen en soms zelfs depressieve gevoelens. Ik was erg emotioneel en in het voorjaar ben ik zelfs naar de huisarts geweest omdat ik last van steken en krampen kreeg. Dit zijn allemaal dingen waar ik nooit eerder last van heb gehad en waarvan ik dacht dat ik er niet gevoelig voor zou zijn.

ervaring Ethinylestradiol Levonorgestrel pil

 

Mijn ervaring met de pil Ethinylestradiol Levonorgestrel

Nu klaag ik niet snel en zal ik nooit snel hardop roepen dat ik niet lekker in mijn vel zit want ‘niet zeuren en doorgaan’ is mijn motto. Echter besloot ik vorig jaar winter het wel te zeggen. Ik vertelde het aan mijn schoonzusje, twee beste vriendinnen en mijn man. Ik had geen idee dat dit mogelijk bijwerkingen zouden kunnen zijn van de pil.

Ondertussen was ik druk bezig met mijn gewicht en de extra kilo’s. Ik wilde afvallen en hield eetdagboeken bij (je vindt ze hier op deze pagina) en deelde dit ook op mijn blog. Dit gaf ik na weken op want het voelde op gegeven moment aan als een gevecht. Normaliter als ik enkele kilo’s aankom heb ik ze er ook snel af en nu lukte het mij niet.

Samen met mijn bestie ben ik tot de conclusie gekomen dat dit hoogstwaarschijnlijk bijwerkingen zijn van de Ethinylestradiol Levonorgestrel pil. Zeker weten doe ik het niet maar ik weet wel dat ik mij zeer zeker anders voel/slechter voel sinds ik deze pil slik. Een andere vriendin vertelde hoe haar ervaring was met de pil en dit kwam pretty much overeen met de bijwerkingen waar ik last van had. Ik wist het zeker. Ik stop met de pil.

Ik heb de huisarts gebeld en gezegd dat ik stop omdat ik last zou hebben van deze vervelende bijwerkingen. De huisarts informeerde mij over andere anticonceptiemiddelen maar voor nu pas ik. Ik hoef voor nu helemaal geen hormonen, ook niet in mindere mate of hormonen die slechts plaatselijk te werk gaan in plaats van door het hele lichaam zoals bij deze pil.

Ik ben heel benieuwd of ik snel iets ga merken. Ik gooi ze trouwens niet weg en lever ze ook niet in bij de apotheek. Mijn moeder wilt ze want haar orchideeën zouden er weelderig van gaan bloeien.

I’ll keep you posted.

Update: In april, ruim zes maanden nadat ik was gestopt schreef ik een blogpost over hoe het nu zonder de pil gaat. Benieuwd? Je leest het hier Stoppen met de pil: mijn ervaring.

Heb jij een slechte ervaring met de pil of een andere anticonceptiemiddel gehad of juist helemaal niet?

Lees ook

86 reacties

 • Goede beslissing! Ik heb een soortgelijke ervaring gehad. Ik slikte 10 jaar de pil toen ik zo’n 4 jaar geleden eindelijk doorhad waar nu die klachten vandaan kwamen. Het klinkt gek, maar ik voelde me niet meer mezelf en niet meer vrouw. Mijn hele geest was afgevlakt. Ik had enorme stemmingswisselingen en was vaak down. Ik had het idee dat de huisarts per se wilde dat ik aan een spiraaltje ging, met hormonen. Want dat was lokaal en minder. Maar ik wilde helemaal niets meer met die troep te maken hebben. Dan maar weer heftigere menstruaties en meer klachten een paar dagen. Het is in ieder geval mijn eigen lichaam en niet gereguleerd door de hormonen. Nu ben ik dus al 4 jaar van de pil af en de menstruatie is wel behoorlijk erger geworden. Maar toch ben ik er echt enorm blij en hoop ik nooit meer terug te gaan naar de pil. Ik ben benieuwd hoe jij je voelt na een tijdje!

  Beantwoorden
  • Precies wat je zegt Sabine. Ik voelde me ook mezelf niet meer. Ik was afgevlakt en ik had geen controle. Het spiraaltje is hier ook ter sprake geweest en weer precies zoals jij zegt stoot dit ding lokaal en minder hormonen af maar ik wil hier ook niet voor gaan. Ik ben heel benieuwd hoe ik mij ga voelen en of het beter gaat worden. Bedankt voor je reactie, zo herkenbaar 😉

   Beantwoorden
   • Wat nu dat je geen pil neemt hoe doe je dat heb je een klem gezet of een ring wil ook graag weten omdat ik ook geen pil meer wil nemen .

    Beantwoorden
    • Hi Mimi,

     Op dit moment gebruik ik geen anticonceptie. Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen en op dit moment is er geen kinderwens. Aan de hand van mijn cyclus houd ik mijn vruchtbare dagen in de gaten, dit is absoluut geen waterdicht plan maar het voelt voor nu wel goed. Misschien dat ik later een keer op zoek ga naar een goed alternatief maar voor nu ga ik liever zonder hormonen door het leven. Heel veel succes en ik hoop dat je een goede oplossing zult vinden.
     Liefs,

     Nesrin

     Beantwoorden
 • Ohh ik ben heel benieuwd, ik zit zelf ook al een tijdje te wikken en wegen. Ik wil namelijk niet zwanger worden maar misschien wel stoppen met de pil omdat ik benieuwd ben of sommige vage klachten daarvandaan komen. Ben dus heel benieuwd naar jouw ervaringen.

  Beantwoorden
  • Ik zal over een tijdje weer een artikel schrijven en vertellen hoe mijn ervaring is. Ik hoop echt dat ik mij beter ga voelen want het afgelopen jaar was echt kl*t* 😉

   Beantwoorden
 • Ik ben rond mijn 25e gestopt met de pil omdat ik ook totaal niet goed tegen de hormonen kon. Was prikkelbaar, niet lekker in mijn vel en besloot te stoppen. Beste beslissing ooit want daarna geen last meer van gehad!

  Beantwoorden
  • Oh wat fijn Marijke! Gelukkig ben jij er snel achter gekomen. Gek genoeg leg ik sinds vorige week pas de link. Ik hoop dat ik mij snel beter ga voelen.

   Beantwoorden
 • Oooh ik moest ook over naar deze pil en kreeg daar onwijze acne van en ook stemmingswisselingen. Heel herkenbaar. Maar dit was de variant die de verzekeraar vergoede en dus moest ik die gebruiken. Tot de acne de spuigaten uit liep en ik heb geeist dat ik terug mocht naar de variant die niet vergoed wordt en sindsdien is mijn gezicht een stuk rustiger en de stemmingswisselingen een stuk stabieler.

  Beantwoorden
 • Jeetje! Het is onlangs ook weer in het nieuws geweest inderdaad. Ik heb ook ooit eens een tijdschrift gelezen waar meiden trombose hadden gekregen van de pil… yikes! Gezond kan het nooit zijn, het probleem is dat het alleen zo makkelijk is en er niet écht een beter alternatef bestaat. Het is wel een goede keuze geweest, ik ben benieuwd of je er inderdaad iets van gaat merken.

  Beantwoorden
 • Ik ben heel benieuwd of alle klachten verdwijnen nu, ik gun het je! Er zijn al genoeg verhalen over de pil en troep je lichaam inbrengen kan nooit goed zijn. Toch zou ik niet zonder kunnen, ik zit sinds mijn dertiende aan de pil, Microgynon 30 in eerste instantie maar dat deed niks voor mij. Ik vloeide er doorheen en kon nog geen half uur van de toilet af zijn, zo vreselijk vloei ik. Microgynon 50 slik ik nu al jaren en ik ben er tevreden mee.

  Beantwoorden
  • Oh wat vervelend dat het zo heftig is geweest. Gelukkig reageer je wel goed op Microgynon 50. Dank je wel en ik hoop ook dat ik me snel weer beter voel.

   Beantwoorden
  • Hey zoveel vloeien is ook niet goed. Ik had dit vroeger heel erg de pil werkte ook niet. Bloedarmoede had ik. Toen hebben ze onderzoek gedaan. Ik had myomen in mn baarmoeder dat veroorzaakte de bloedingen heel erg.die zijn heel makkelijk operatief verwijderd daarna geen last meer gehad. Laat je voor de zekerheid checken.

   Beantwoorden
 • I feel you! Ik ben ook gestopt met de pil al heel wat jaren geleden. Moodswings en allerlei andere klachten had ik ervan, bovendien wel eens mensen in het ziekenhuis gezien die hier echt heel ziek door zijn geworden. Ik begin er niet meer aan. Hopelijk levert het jou ook alleen naar goede dingen op.

  Beantwoorden
  • Dank je wel Jeanine. Opvallend hoeveel vrouwen hier goed “ziek” van kunnen worden. Huisartsen zouden misschien meer voorlichting moeten geven ook al staat alles op het internet en kunnen vrouwen dit zelf opzoeken.

   Beantwoorden
 • Ik slik ook al zo lang de pil dat ik niet beter weet. Ben soms ook wel erg benieuwd hoe ik me zou voelen als ik een tijdje lang niet al die hormonen naar binnen gooi… Ben benieuwd hoe dit bij jou gaat!

  En ik word ook een beetje moe van telkens een andere pil krijgen. Tot een paar jaar geleden kreeg ik ook gewoon de microgynon 30, maar nu krijg ik elke keer net een ander merk (ja, maar dezelfde werkzame stoffen zitten erin hoor!) de pil mee, heel irritant….

  Beantwoorden
  • Ik vind het dus ergens heel eng dat er steeds andere merken worden uitgegeven. Money talks denk ik, ook hier. Ik zal binnenkort een stuk schrijven over mijn ervaring zonder de pil 😉

   Beantwoorden
 • Sorry dit is een best serieus artikel maar ik moest gewoon even lachen om je laatste zin, over de orchideeën. Maak je mams dus ook nog blij. Nee even zonder gekkigheid, ik hoop dat je je beter gaat voelen zonder de pil en dat het gevecht om die laatste kilo’s ook makkelijker wordt. Ik ben al 2,5 jaar niet meer aan de pil en doe ook geen andere anticonceptie. Van de spiraal kreeg ik pukkels.

  Beantwoorden
  • Haha die laatste zin heb ik er ook heel bewust bijgezet. Hoop dat de orchideeën wel zullen bloeien en niet zullen aftakelen zoals ik 😉

   Beantwoorden
 • Ik ben heel benieuwd nar je uitkomst. Ik heb zelf na de tweede een spiraaltje gekregen en volgens mij is het bijna tijd om die te verwijderen. Dus ik ben aan het nadenken over wat ik dan ga proberen ter preventie van een zwangerschap. Dus nu ben ik wel benieuwd wat je als contraceptie middel wel gaat gebruiken?

  Beantwoorden
  • Op dit moment gebruik ik niks en wil ik eerst even door het leven zonder hormonen. De koperspiraal zou enkel lokaal en in een lichte vorm hormonen (vergeleken met deze pil) afstoten maar daar begin ik nu zeker niet aan.

   Beantwoorden
   • Ik gebruikte altijd de pil, maar ben sinds een jaar overgestapt naar de koperspiraal omdat ik gewicht wilde verliezen en geen hormonen meer wilde.. Nooit aan beginnen!… je menstruatie word 10 x zo pijnlijk, kan niet op mijn benen staan dan. De pijn tijdens het zetten was ook zo erg dat ik out ben gegaan. Nope nooit meer voor mij. dus zit zelfs hard te twijfelen om weer terug aan een lichte pil te gaan. STRUGGLES 🙁

    Beantwoorden
 • Bij mij laatste tijd ook hot item. Ben erg prikkelbaar, kan mij down voelen. Soms ben ik tot niks aan te zetten. Ik slik de pil al 10 jaar en bekijk al weken alternatieven, maar komt er niet uit. Denk soms ook gewoon te stoppen en kijken hoe ik mij voel.

  Beantwoorden
  • En precies zo heb ik mij ook gevoeld. Ik ben gewoon gestopt en gebruik nu geen anticonceptie, ik wil voor nu zonder hormonen door het leven. Ik zal over enkele weken een update plaatsen!

   Beantwoorden
  • Hi Natasja! Opvallend hoeveel vrouwen er last van hebben en ik vind het echt heftig. Goed dat jij jaren geleden al bent gestopt. Ik hoop dat ik mij ook snel beter voel.

   Beantwoorden
 • Ik ben ook benieuwd of het aan de pil ligt. Maar ik begrijp je twijfel helemaal. Ik had zelf heel veel last van de pil dat ik ooit stopte om de pil te nemen. Ik ben van veel klachten af en het is een heerlijkheid zonder de pil.

  Beantwoorden
 • Goed dat je dat besluit hebt genomen. Nu weet ik zeker dat ik niet aan de pillen ga. Mag ivm keizersnee komend jaar zeker niet zwanger raken. Zo moeilijk om te kiezen welke anticonceptie wel kan zonder al die extra’s

  Beantwoorden
 • Goede keuze hoor! Die troep in je lichaam duwen en er vervolgens allemaal rottige dingen door krijgen… Nope, niet oke. Ik zit er zelf ook aan sinds mijn 16e en ben er helemaal niet blij mee. Denk er ook steeds vaker aan om er mee te stoppen. Maar goed, wat moet ik dan? Het liefst wil ik helemaal geen hormonen meer in mijn lichaam. Blijf het dus ook maar uitstellen met het maken van een keuze…
  Ik hoop dat je je snel weer beter voelt! Ben ook erg benieuwd naar je ervaringen als je er een tijdje van af bent. Haha, en die laatste zin over die orchideeën, daar moest ik wel even om lachen haha. :’)

  Beantwoorden
 • ooh wat fijn om te lezen dit, ik loop er ook al poosje mee en heb deze maand de laatste strip en nu weet ik het zeker ik stop ook gewoon.. ben benieuwd of het ons gaat bevallen 😉

  Beantwoorden
 • Haha net als Carlijn moest ik hardop lachen om de laatste regel over de orchideeën van je moeder! Zo heeft iemand er tenminste nog iets aan 🙂

  Alle gekheid op een eierstokje: ik hoop echt dat je je snel beter gaat voelen en ik ben ontzettend benieuwd naar je ervaringen. Ik heb zelf al vaak geprobeerd te stoppen met de pil maar door mijn chronische migraine is dat bijna onmogelijk (ik krijg dan telkens meer migraine). Ik stopte dan i.v.m. andere redenen, maar toch. Ik heb er dan ook nog eens het spiraaltje bij, dus allemaal dubbelop.

  Beantwoorden
 • Heel benieuwd hoe het je gaat bevallen! Hier juist stabieler met pil dan zonder. Maar ja wat krijg je als je extra hormonen moet slikken en nu dus zwanger bent 😉 Grote kans dat ik straks gewoon weer aan de pil ga.

  Beantwoorden
 • Zelf heb ik slechts enkele jaren de pil geslikt, heel lang geleden, toen ik heel jong was. Toen ik stopte met de pil voelde dat voor mij als een bevrijding. Ik voelde me veel meer ‘mezelf’, ik vond het heel prettig om gewoon weer mijn natuurlijke cyclus te hebben. Mijn lichaam was weer mijn lichaam, zonder al die toegevoegde hormonen.
  Ben benieuwd naar die orchideeën van je moeder. Houd ons op de hoogte! 😉

  Beantwoorden
 • Wat een super goede beslissing! Ik ben er ook mee gestopt. Het is toch alleen maar rotzooi wat je slikt. Je komt aan en inderdaad die stemmingswisselingen. Bah! Ik ben nu een jaar gestopt en pas de afgelopen weken voelt alles weer natuurlijk en normaal. Geen angstaanvallen of dipjes meer. Het wordt bijna vanzelfsprekend dat vrouwen die troep moeten slikken. Goed hoor!

  Beantwoorden
 • Ik hoop voor jou dat het gaat werken als je stopt. Voor mij werkte het net andersom. Ik werd alleen maar depressiever en zieker, dus snel weer begonnen met slikken. Denk dat het ook te maken heeft met of en hoe snel je eigen hormonen weer stabiel zijn. Ben benieuwd. En blij dat je het niet meteen troep noemt. Die mensen heb je ook. Stoppen na 20 jaar slikken met de pil en worden dan spontaan anti-pil-feministen. Zucht. Het is gewoon een medicijn, zoals zoveel medicijnen. Ik wens jou in ieder geval succes.

  Beantwoorden
 • Toen ik zwanger wilde worden, ben ik ook gestopt met de pil. En hoewel iedereen zegt dat het snel uit je lijf is, ben ik zeker van niet. De tien maanden na de pil-stop kon ik nog steeds mijn klok gelijk zetten op ‘wanneer ik ongesteld ging worden’.
  Na die tien maanden was ik zwanger en werd het een miskraam.
  Iets in mij zegt dat die pil daar voor iets tussen zit. Ik vind het brol, rommel, hormonengedoe!
  Nu neem ik een mini-pil, omdat ik wel last heb van mijn ongesteldheid als ik niets neem, maar die hormonen zijn niet zo erg als de gewone pil.
  Verstandige beslissing. Dat soort pil neem ik van mijn leven niet meer!

  Beantwoorden
 • Oh wauw.. Dit klinkt eigenlijk een beetje alsof je een spiegel voorhoudt. Ik zit ook aan de pil maar voel me niet heel erg goed, zit nu ook al eventjes te denken om te stoppen, maar daar zitten toch nog wel wat consequenties aan. Ik wil als ik stop zeker andere anti conceptie dan proberen, maar dan zit je ook weer met hormonen..

  Beantwoorden
 • Je hoort het steeds meer tegenwoordig en ik denk omdat wij vrouwen gewoon niet gek zijn en weten wat we voelen. Ik ben er ook vanaf, in eerste instantie omdat wij nog een kinderwens hebben, maar ook daarna zal ik er echt niet meer aangaan. Die kunstmatige hormonen zijn gewoon niet lichaamseigen.
  Ben heel benieuwd hoe het je bevalt!

  Beantwoorden
 • Ik ben jaren geleden ook met de pil gestopt. Ik heb al jaren migraine en sinds ik met de pil gestopt ben is dat iets verbeterd. Ik had voorheen wel 2 x per week een aanval en nu ik ben overgestapt op een spiraal is dit veranderd naar 4 tot 6 x per maand. Een spiraal is ook niet alles want ik heb mijn 1e spiraal zelfs operatief moeten laten verwijderen :-). Toch ben ik erg tevreden. Maar iedereen is weer anders en reageert anders op hormonen. Ik hoop dat jij je snel stukken beter voelt! xxx

  Beantwoorden
 • Ik heb jaren verschillende pillen geslikt. Ik weet zelfs niet meer welke allemaal. Ik voelde me rotter en rotter door die k*tdingen (pardon me my French 😉 ). Alles wat jij hier beschrijft plus ook nog eens extra migraine enzo.
  Uiteindelijk kwam ik bij de Nuvaring terecht. Aanvankelijk werkte dit voor mij, maar na x-aantal tijd kreeg ik hier ook vervelende bijwerkingen van.
  Na veel wikken en wegen en over en weer gehos uiteindelijk ook besloten om die hele anticonceptie-toestand te stoppen en het werk in Husband’s handen te leggen *knip knip* 😀
  Best decision ever! Voel me pakken beter! Al die rommel uit mijn lijf! Een mens beseft pas wat voor impact het allemaal heeft op het moment dat je er effectief mee stopt 😉
  Ik hoop dat je je heel snel even goed voelt als ik me nu voel sinds ik ermee gestopt ben! :*

  Beantwoorden
 • Goeie keuze Nes! Tis troep. Ik ben er ruim 4 jaar geleden mee gestopt (na 16 jr) en voelde me er prettiger onder. Schijnt voor iedereen anders te zijn, benieuwd naar je ervaringen.

  Ps. hou 12 nov ff vrij in je overvolle agenda, meer info volgt via Lau 😉

  Beantwoorden
 • Wat naar dat je er zo’n last van hebt (gehad). Ik slik zelf al ruim drie jaar de pil niet meer. Ik was benieuwd hoe anders ik zou zijn aangezien ik hem al langer dan tien jaar slikte. Helaas geen verschil, behalve dat mijn menstruatie dus veel minder is geworden. Heftige menstruatie was onder andere een reden om ermee te beginnen, dus ik ben nu best blij: nauwelijks menstruatie en geen extra hormonen in mijn lijf. Ik hoop dat je je snel weer jezelf gaat voelen!e

  Beantwoorden
 • Dag Nesrin,

  Ook ik heb vroeger de pil geslikt en had daarbij sombere gevoelens, veel hoofdpijn en was snel geirriteerd.
  Na de geboorte van mijn oudste zoon die inmiddels 12 is heb ik besloten voor de koperspiraal te gaan. Dit is toen erg goed bevallen. Ons gezin is nu compleet en nadat ik bevallen ben van ons tweede zoontje (nu 6jaar) heb ik weer gekozen voor de koperspiraal. Ondanks dat ik weet geen kindjes meer te willen liep ik toch snikkend weg bij de huisarts toen ik een gesprekje had over een mogelijke sterilisatie. Ikzelf heb geen bijwerkingen van de koperspiraal enige nadeel is dat het na elke 5 jaar eruit moet. Ik zie daar altijd tegenop omdat het best pijnlijk is ondanks dat het maar een paar seconde werk is.
  Blijf goed naar jouw lichaam luisteren en doe alleen wat voor jou goed voelt.

  Beantwoorden
 • O, ben zo benieuwd naar je ervaringen. Ik slik al heel erg lang de pil, vanaf mijn dertiende of zo. Ik zou bijna niet beter weten. Ik slik door, altijd, aangezien een stopweek bij mij enorme migraine-aanvallen veroorzaakt (iets met afkick-verschijnselen).

  Ik ben al een tijdje heel erg nieuwsgierig hoe ik me zou voelen zonder die hormonen in mijn lijf. Ik voel me redelijk fit en gezond, maar toch, what if.

  Enige wat mij tegenhoud; welke anticonceptie wordt het dan….

  Beantwoorden
 • Sinds mijn 21ste slik ik geen pil meer… en ga ik ook nooit meer doen! Heb altijd wel last van een najaars/winterdip maar zonder de pil is het dipje een stuk minder diep!

  Hopelijk werkt het voor jou ook!

  Beantwoorden
 • Ik kan alleen maar zeggen… slimme keuze. Ik ben gestopt met de pil toen ik 25 was. Ik wilde toen absoluut niet zwanger worden (daar was ik pas 10 jaar later klaar voor), maar ik had het gewoon helemaal gehad met het stoppen van een stof in mijn lichaam die daar niet van nature thuis hoort. Dat dus. Dus ik kapte er gewoon mee en heb er nooit spijt van gehad. Ik had overigens nergens last van, hoor. Ik merkte geen verschil tussen de periode dat ik wel of niet slikte. Maar ik wilde gewoon geen hormonen meer in mijn lijf stoppen. En ik weet zeker dat mijn lichaam daarom alleen al gezonder is, dan als ik nu nog steeds zou slikken.

  Beantwoorden
 • Goede beslising! Ik ben benieuwd naar hoe het gaat zijn zonder de pil. Ik slik sinds mijn 13e een hele sterke pil. Ben nu bijna 16 en slik hem nog steeds i.v.m menstruatie. Hoor steeds vaker dat mensen wat probleempjes hebben met de pil.

  Beantwoorden
 • Ik moet zeggen dat ik er zelf nooit zo bij stil heb gestaan dat al die hormonen die je door de pil toch binnen krijgt zoveel invloed op mijn lijf en geest zouden kunnen hebben. Aan de andere kant, zonder pil betekent ongetwijfeld weer hevige menstruaties en niet precies weten wanneer het gaat gebeuren. Dat lijkt me dus ook helemaal niks. Ik slik daarom juist in overleg met mijn huisarts de pil door omdat ik anders gewoon elke maand een week niet normaal kan functioneren vanwege de klachten. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen en of je inderdaad verschil merkt!

  Beantwoorden
  • Ik ben nu een week gestopt en ik voel me echt al beter. Misschien wil ik mij zo voelen, ik weet het niet hoor, maar het gaat beter 😉 Uiteraard volgt er een update over een paar weken.

   Beantwoorden
 • Ik had het juist andersom een paar jaar terug, ik had last van de depressie en buikkrampen waar ik dubbel van klapte omdat ik geen pil gebruikte? Nu vraag ik mij dat ook af trouwens, want het staat in de lijst van B12 gebrek, dat je menstruatie dus compleet kan veranderen, voorheen ging ik er namelijk heel easy doorheen vaak.

  Kortom ik zit er ook weer aan te denken al is mijn simpele reden, ik kan die eigen bijdrage niet meer betalen op dit moment, maar goed, ik ben toch single en kan dit dan gelijk uittesten ivm de B12 die nu gestopt zijn, die injecties en ik merk alweer lichte achteruitgang 😉

  Je moet vooral doen waar jij je lekker bij voelt, dat heb ik ook altijd gedaan, heel eerlijk? Ik heb langer de pil niet geslikt denk ik in mijn leven dan wel. Wel ooit door grote bloedarmoede en ongesteld worden om de 3 weken met veel verlies, ben ik al heel jong ooit aan de pil gezet, maar met 18 de deur uit gegooid vervolgens… zeker 6 jaar niet geslikt. 4 jaar weer wel, toen zeker 7 jaar weer niet, de laatste 3 jaar weer wel… zoiets.

  x

  Beantwoorden
 • Dit is inderdaad waarom ik ook jaren geleden ben gestopt met de pil en geen hormonen wil slikken. Bij mij werkte de koperspiraal prima. Hoe voel je je nu? Heeft het stoppen geholpen de klachten te verminderen? Sterkte!!

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Mijn huisarts stelde de koperspiraal ook voor. Ik wil voor nu even zonder extra hormonen door het leven. Ik ben nu twee weken verder en ik merk het verschil al goed. Ik voel mij beter en ik zit lekkerder in mijn vel. Over een aantal weken schrijf ik een update 😉

   Beantwoorden
 • Voor mij ook precies dezelfde redeg geweest om ermee te stoppen! Een jaar geleden gestopt en tot nu toe absoluut geen spijt. Wel eens gehoord van de ladycomp? In Zwistserland wordt het veel gebruikt.

  Beantwoorden
 • Oh wat herkenbaar zeg!!!!! Ik stopte met de pil omdat ik zwanger wilde worden maar herkende mijzelf niet ….ik slikte al sinds mijn 15de de pil ivm hevige menstruatie (week minimaal ziek liep leeg etc) als ik nu boos werd werd ik heul erg boos als ik blij was was ik heul erg blij oftewel de pil vlakt je emoties af daarnaast vreetbuien down gedachtes etc ivm hoge bloeddruk mocht ik niet meer aan de pil en heb ik uiteindelijk gekozen voor een spiraaltje en wat was dat een goede keuze !!!! Niet kunnen merken dat deze voor dezelfde bijwerkingen zorgde als de pil ….was helemaal niet meer ongesteld(hoera!!!!) Alleen ik raak spiraaltjes kwijt 😖😖😖😖 na twee kwijtgeraakte spiraaltjes wilde de dokter niet gaan voor een derde plaatsing en heb ik op 42 jarige leeftijd gekozen voor een baarmoeder verwijdering….heftig maar zo blij mee!!!! Eierstokken zijn er nog dus ben niet in de overgang hoef geen anticonceptie (hormonentroep) meer te gebruiken geen menstruatie meer (mag ook wel na ruim 30 jaar ellende) voor mij de juiste keuze …ieder succes met de keuzes die jullie maken …..

  Beantwoorden
 • Heel toevallig heb ik ook vorige week de beslissing genomen om met de pil te stoppen.Ik heb zelf ontzettend veel last van stemmingswisselingen en ik wil nu eindelijk weten of het helpt om te stoppen. Ik slik hem al meer dan 10 jaar en dat is toch wel bizar lang. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen en ook hou jouw ervaring gaat zijn!

  Beantwoorden
  • Hi Melike,

   Ik ga binnenkort een blogpost schrijven over hoe het nu zonder de pil gaat. Ik heb ook last gehad van stemmingswisselingen. De pil hoeft natuurlijk niet voor iedereen negatief te werken, in mijn geval en met deze pil (zie foto) was het wel zo.

   Beantwoorden
 • Voor mijn zwangerschap nooit geen problemen gehad maar na de zwangerschap zeer zeker wel. Hoe langer ik de pil gebruik hoe minder ik bloed en hoe meer krampen ik kreeg. Uiteindelijk bloedde ik dan helemaal niet meer en de buikkrampen werden echt verschrikkelijk. Zo erg dat ik gewoon door mijn benen zakte van de krampen. Dus toen op advies van de huisarts gestopt. Echter werd ik toen meteen zwanger maar ging deze zwangerschap niet goed. Geschrokken door alles weer begonnen met de pil. De huisarts schreef me nu de iets zwaardere variant voor van degene die ik had. Het begin gaat goed maar na een paar maand is het weer hetzelfde liedje. Echter kreeg ik nu buiten de klachten die ik al had met de vorige pil ook stemmingswisselingen erbij en was ik verschrikkelijk prikkelbaar. De sfeer in huis was echt niet leuk meer. Ik ben nu al weer een maand of 3 gestopt en langzaam voel ik de rust weer terugkomen in mijn lichaam. Menstruatie is weer zo goed als normaal en de paar krampen die ik nu heb zijn niks vergeleken met wat ik had toen ik aan de pil was. Ik zal dus ook op zoek moeten naar een ander voorbehoedsmiddel want zoals ik me heb gevoeld vanaf de bevalling tot ik 3 maanden geleden voor de 3 e keer stopte met de pil wil ik echt nooit meer. Hier staat voor komende week dus ook een afspraak op de planning om dit alles te gaan bespreken met de huisarts. Voor mij staat nu gewoon vast dat die klachten die ik nu bijna 3 jaar gehad heb door de pil kwamen.

  Beantwoorden
  • Dit is heftig. Ontzettend vervelend dat je dit hebt moeten meemaken. Ik ben heel benieuwd hoe het de komende week bij de huisarts gaat. Mocht je dit willen delen dan kun je mij mailen of hier natuurlijk een reactie plaatsen. Ik ben zelf ook nog zoekende en heb op dit moment geen anticonceptie. Heel veel succes en ik hoop dat er een passende oplossing is.

   Beantwoorden
 • Ik heb precies hetzelfde. Altijd maar depri en negatief en gebruik al vanaf mijn 11de de pil. Ik ben net een paar weken gestopt en hoop dat het helpt. Heb ook altijd een jojo effect gehad en dat vond ik erg vervelend. Ik wil ook proberen aan mijn gewicht te werken nu. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben!!

  Beantwoorden
 • Afgelopen zomer ben ik ook gestopt met die pil, ook omdat ik veel stemmingswisselingen had en géén zin in seks… Ik was het zo zat, ik voelde me niet meer mezelf. Nu wel weer 🙂

  Beantwoorden
 • Ik ben nog steeds zoekende naar wat nu voor mij werkt maar dat is een hele zoektocht. Fijn dat je er zo open over blogt en ik ben heel benieuwd hoe je je binnen pakweg 3 maanden gaat voelen! Hou ons op de hoogte e!

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Na mijn tweede zwangerschap wist ik het zeker. Ik wilde geen hormonen meer in mijn lijf! Ik voel mezelf nu zoveel fijner. Anticonceptie doen we ook niet meer aan. Mijn man heeft zich laten helpen, dus daar hoef ik niks meer voor te doen!

  Beantwoorden
 • Iemand ook nare/vergelijkbare bijwerkingen met Ethinylestradiol Levonorgestrel? Ik zit ook al een poos niet lekker in mn vel en ben mezelf ook niet meer inderdaad. Hiervoor had ik ook Ethinylestradiol Levonorgestrel, maar ben uiteindelijk geswitched, omdat die pil niet goed werkte. Maar sinds ik dus die ene heb met Levonorgestrel, gaat het dus minder met me. Iemand die dit ook heeft?

  Beantwoorden
  • Sorry, ik bedoelde:
   Ik had levonorgestrel, ik heb nu sinds kort dus een ander, Gestodeen. Hier iemand nare ervaringen mee? Zo klopt het weer 😉

   Beantwoorden
 • Hi !
  Wat een herkenbaar verhaal… ik heb de pil ruim 12 jaar lang geslikt. In eerste instantie voor de regulering van mijn menstruaties, welke altijd lang en heftig waren. (Een ruime week, volop bloedingen). In het begin heeft de pil goed zijn werk gedaan. Het werd minder en ik kreeg er minder klachten van. Totdat de pil naarmate de tijd vorderde opeens ‘veranderde’. Ander merk, andere naam, zelfde pil (volgens de dokter/apotheek). Mijn lichaam begon te veranderen, ik voelde me anders, ik had enorme stemmingswisselingen. De ene seconde was ik vrolijk, de volgende ontzettend kwaad, en de volgende weer enorm verdrietig. Dit is jaren zo geweest aangezien ik er nooit de vinger op heb kunnen leggen waar dit door kwam. In al deze jaren ben ik in de tussentijd een aantal keren ‘gestopt’ met de pil om mijn lichaam even wat rust te gunnen. En je raad het natuurlijk al… dan was er niks aan de hand en was ik de vrolijke, spontane ik weer. Halverwege vorig jaar viel dan ook het kwartje pas, ik had het probleem gevonden, het was de pil die ervoor zorgde dat ik mezelf altijd lusteloos en down voelde. Ik heb vervolgens een bezoek gebracht aan mijn huisarts, ook hier al mijn klachten beschreven en in overleg gestopt met de pil. Uiteindelijk besloten om toch voor een hormoonspiraaltje te gaan, of dit de beste keuze is geweest? Dat moet nog maar blijken. Mijn menstruaties zijn al heel wat verminderd, mijn libido is weer terug en mijn stemmingswisselingen zijn zo goed als verdwenen.

  Beantwoorden
  • Precies dat dus! Heel herkenbaar! Ik had ook nooit last totdat ik een ander merk/naam kreeg voorgeschreven. Op dit moment ga ik zonder anticonceptie door het leven en ik vind het zo wel best. Ik heb geen waterdicht plan want ik houd alleen mijn cyclus in de gaten en dus de vruchtbare dagen. Ik ben net 34 jaar geworden en ik heb geen kinderwens (voor nu niet tenminste), ik heb twee mooie gezonde kinderen en ik denk dat ik het zo wel goed vind.
   Misschien dat ik later toch voor een ander middel kies wat anticonceptie betreft. Ik ben daarom heel benieuwd naar jouw ervaring met de hormoonspiraal. Mocht je je ervaring later willen delen hier dan hoor ik het graag. Je mag mij uiteraard ook mailen, mijn mailadres vind je op mijn blog onder het kopje contact. Heel veel succes en ik hoop dat het spiraaltje goed werkt en geen nare bijwerkingen heeft.
   Liefs,
   Nesrin

   Beantwoorden
 • Ik zie hier vaker de koperspiraal geopperd worden met als reactie dat je geen hormonen wilt gebruiken… Die zitten er bij een koperspiraal dus ook niet in 🙂

  Heb zelf sinds een kleine maand een koperspiraal ipv de pil en ben nu al zo blij! Ja, de eerste menstruatie erna was langer en heviger, maar nog goed te doen. En mijn huid is onzuiverder. Maar liever dat dan elke week migraine, die ik met de pil had…

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar dit! Ik was echt zwaar depressief door de pil, ik kon niet meer genieten van leuke dingen en ik had totaal geen gevoel meer voor eigenwaarde waardoor iedereen zomaar misbruik van me kon maken. Toen ik stopte met de pil viel er letterlijk een enorme last van mijn schouders. Na een tijdje voelde het lichter en ik voelde me ook veel blijer. Beste beslissing ooit! Ik wil geen hormonen meer in mijn lijf, ik voel me nu veel lekkerder.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?