Moeder en dochter moment Daily Cup of Bla Bla Bla

Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?

Mijn dochter is gisteren 9 jaar geworden. Dit maakt mij 9 jaar moeder van een prachtig mooi kind. Op 17 april 2008 werd ze uit mijn buik gehaald en ik was direct verliefd op. Ze was zo mooi, met huid zo wit als sneeuw, lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als ebbenhout. Mijn Sneeuwwitje. Sinds ik blog plaats ik elk jaar op de verjaardag van mijn dochter een stukje over hoe het is om haar moeder te zijn, het is fantastisch. Dit kind heeft mij sterker maar ook meer kwetsbaar gemaakt, zij heeft mij laten zien dat ik meer kan dan ik dacht. Ik kan toch nooit meer niet van haar houden? Ik geloof in onvoorwaardelijke liefde. Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?

Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?

17 april 2008 werd ik voor het eerst moeder. Net na middernacht lag ik in de operatiekamer van het ziekenhuis, mijn dochter zou via een keizersnede komen. Het was koud in de operatiekamer en ik kon het maar niet bevatten dat ik voor het eerst mijn dochter zou zien. Toen ik haar voor het eerst zag stond de wereld even stil. Een blanke huid, volle rode lippen en pikzwart haar, daar was mijn Sneeuwwitje. Mijn Rozimimozi is 9 jaar geworden en het is alsof ik haar gisteren kreeg. Elke dag ben ik dankbaar dat ik twee gezonde kinderen heb en dat we samen deze rit in het leven mogen maken. Voor het eerst moeder worden is en blijft heel speciaal, iets wat ik nooit meer zal vergeten.

De keizersnede was in volle gang en ik hoorde Amy Winehouse ‘Valerie’ zingen, mijn hart ging voor mijn gevoel tekeer. En toen was ze er, mijn Sneeuwwitje, blank, rode lippen en pikzwart haar en ik was zó verliefd op haar. Op dat moment was het alleen maar LIEFDE. Precies op het moment dat ze uit mijn buik werd gehaald, en ik haar voor het eerst zag hoorde ik The Righteous Brothers ‘Unchained Melody’ zingen (SkyRadio stond op) en de wereld stond voor mij en mijn man even stil.

family planner maken

In gesprek met mijn dochter over het leven en de dood

Enkele weken geleden stond de zoon van mijn buurvrouw voor de deur, mijn kinderen lagen net op bed en luisterden (blijkbaar) aandachtig mee toen ik met hem aan het praten was. Hij was zeker 1,90 lang en stond leeg en klein voor de deur toen hij vertelde dat zijn moeder (mijn buurvrouw) was overleden. Hij was het enige kind die contact had met zijn moeder en hij moest de komende weken het huis leeghalen. Mijn buurvrouw had blijkbaar nog een dochter, maar daar had ze kennelijk geen contact meer mee. Ik vond het zo erg voor hem. Ik heb mijn hulp aangeboden en gezegd dat hij, indien nodig, spullen in mijn tuin mocht plaatsen als hij zelf geen ruimte had.

Ik liep leeg naar boven en vond het zo naar en verdrietig want als kind, hoe oud je ook bent, wil je niet dat je ouders dood gaan. Mijn dochter vroeg wie er voor de deur stond. Ik vertelde haar dat de buurvrouw was overleden en dat haar zoon voor de deur stond. Mijn dochter luisterde aandachtig en begon na een tijdje te huilen. Met tranen in haar ogen vertelde ze dat ze niet wilde dat ik op een dag zou doodgaan.

Ik vertelde mijn dochter ook ik het een hele nare en verdrietige gedachte vind dat ook mijn ouders op een dag dood zullen gaan. Ik vertelde haar dat de dood bij het leven hoort. Ik besloot de knop om te draaien, anders zou ik daar een potje janken met mijn dochter en daar zou ik niemand mee helpen. Ik zei dat te lang stilstaat bij de dood niet goed is en dat ze haar focus op het leven moet zetten. 

Rozi disney

Toen vertelde ik haar dat ze twee vrij jonge opa’s en twee oma’s heeft, wel vier tantes en veel lieve kennissen en vrienden. Ik zei tegen haar dat ik zo gelukkig ben dat ik een bijna 9-jarige dochter heb en mijn eigen moeder haar mag meemaken, en dat ik hopelijk op een dag mag genieten van mijn kleinkinderen. Toen ik vertelde dat het leven maar twee garanties heeft, namelijk belasting betalen en doodgaan, maar hieraan blijven denken en bij stilstaan een mens echt niet gelukkiger maakt snapte ze mijn punt. Want stilstaan en verdrietig zijn om het feit dat ik, haar moeder, op een dag dood zal gaan helpt haar niet. 

Op dat moment kon ik haar uitleggen wat een belangrijk onderdeel van rijkdom is. Rijkdom is onder andere lieve mensen om je heen hebben, mensen die voor je klaarstaan, mensen waar je je prettig bij voelt en waar je gewoon jezelf kunt zijn en waar onvoorwaardelijke liefde een standaard is. Het zijn al die mooie en minder mooie dingen in leven die ervoor hebben gezorgd dat hier nu bent.

i love my kids

Nesrin en dochter Daily Cup of Bla Bla Bla

Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?

Onvoorwaardelijke liefde. Kan ik zeggen dat ik onvoorwaardelijke liefde heb voor mijn man en kinderen? Onvoorwaardelijke liefde heb je voor iemand of iets, zonder voorwaarde. Het maakt niet uit wat er gebeurt, je zal altijd er van blijven houden.

Ik heb onvoorwaardelijke liefde voor mijn kinderen en dit is zo freaking, fakkin groot, sterk maar ook zwaar. Ik heb onvoorwaardelijke liefde voor mijn man, want niets of niemand kan er voor zorgen dat onze liefde zomaar ineens over is. Liefde kan minder worden, men kan het proberen kapot te maken en zelfs kapot maken. Als je al 17 jaar samen bent en ontzettend veel samen hebt meegemaakt, hebt gedeeld en eigenlijk alle “eerste momenten” hebt gedeeld dan is dat toch blijvend? Dat stukje verleden vol liefde blijft toch bestaan?

Ik ben een meer dan trotse echtgenote en moeder die ontzettend dankbaar is. Ik heb een man, een dochter en een zoon gekregen en niets of niemand kan dat wat ik met ze heb meegemaakt wissen. De dood kan ons scheiden maar de liefde blijft bestaan.

Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?

20 reacties

 • Absoluut geloof ik in onvoorwaardelijke liefde, net als jij, de geboorte van mijn kind, in parters, mjah, hahaha don’t ask, zij hebben het wel van mij gehad en gekregen, die onvoorwaardelijk liefde, maar mijn kind nog steeds en laat staan mijn dieren, of onze dieren… 😉

  x

  Beantwoorden
  • Oh ja, vergeet ik nog, ook al had ik dat elders al gedaan, alsnog van harte gefeliciteerd met jouw dochter! En ja dat blijft, die dag van gisteren, zelfs als ze bijna 25 worden 😉

   X

   Beantwoorden
 • Ik geloof zeker in onvoorwaardelijke liefde.. ik geloof ook dat niet iedereen dit kan volhouden, onvoorwaardelijk van iemand houden. Het getuigd van karakter en van nooit opgeven. Ook moet je de ander echt accepteren zoals hij is en samen werken aan een mooie relatie. Dit geld niet alleen voor je kids, maar ook voor de rest van je familie en/of partner. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat je altijd van je kind zal blijven houden. En er niets sterker is dan een moeder-kind relatie. Denk dat moeders er van nature altijd onvoorwaardelijk zijn voor kinderen en wat mooi is dat toch!

  Beantwoorden
 • Wat een prachtig geschreven stuk! En ja: ik geloof zeker in onvoorwaardelijke liefde. Soms is dat zeer beangstigend. Ik voel het voor mijn ouders en broertje en voor mijn man. Trouwens: gefeliciteerd met je dochter!

  Beantwoorden
 • Nog van harte met je dochter! Kan me voorstellen dat ze even een traantje moest laten! Ik ben nu 30 maar moet ook spontaan tranen bij het idee dat mijn moeder er niet meer zal zijn op een dag.

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven, en ook gewoon zoals het is. Hier hetzelfde verhaal; ik voel onvoorwaardelijke liefde voor mijn zoontje. Zoveel zelfs dat ik soms wel eens denk of ik evenveel liefde kan geven aan een tweede kindje (maar denk het wel) 😉

  Beantwoorden
 • Oef – die komt even binnen.
  Moeilijk als ze over de dood vragen beginnen te stellen hè?!
  Mijn zoontje had dat al héél erg vroeg en ik vond dat ik er niet over mocht liegen dus zei ik dat iedereen ooit zal doodgaan, maar dat het nog niet meteen op de planning stond.
  Toch was hij er dagen en zelfs weken mee bezig.

  Ik geloof ook in onvoorwaardelijke, pure, echte liefde…

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven <3
  Ik geloofde nooit in onvoorwaardelijke liefde, totdat ik kennismaakte met mijn zoon. Dat is inderdaad precies hoe jij het beschreef (overigens met het liedje 'Beautiful' van James Blunt, wat toen nonstop werd gedraaid op de radio). En sindsdien geloof ik ook dat onvoorwaardelijke liefde (voor mij) mogelijk is met mensen die ik niet zelf heb gemaakt 🙂
  Gefeliciteerd met je mooie dochter en complimenten voor de party outfit!

  Beantwoorden
 • Ik geloof zeker in onvoorwaardelijke liefde. Uiteraard voor mijn eigen kinderen, maar ook voor mijn ouders. Helaas heb ik zelf geen moeder meer (of oma) dus ben me er maar al te goed van bewust dat het allemaal zo voorbij kan zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?