Fouten maken op werk

Fouten maken op werk

Als ik een fout maak op werk dan voel dit vervelend, nog vervelender dan als ik een fout maak in privésfeer. De reden waarom het op werk veel vervelender voelt is omdat ik me zo verantwoordelijk voel. Thuis voel ik mij ook verantwoordelijk, maar ik weet dat als ik hier een fout maak, mijn dierbaren van mij houden no matter what. Thuis is er ruimte. Ruimte om jezelf te zijn, om te huilen, keihard te lachen, jezelf zielig te vinden in je huispak en zo. Op werk…ken je dit niet flikken. Op werk wordt er van me verwacht dat ik een professional ben. Ik ben er inmiddels achter dat ik mezelf weinig ruimte geef als ik een fout maak, en dit voelt naar.

Fouten maken op werk

Ik krijg elke maand loon en dit krijg ik omdat ik goed werk moet leveren zonder fouten. Ik heb toch zeker het juiste diploma in mijn zak voor de functie én mijn functie is niet boven mijn niveau dus: waarom fouten maken? Dit soort gedachten gaan door mijn hoofd, als mijn herstelvermogen na het maken van een fout, uitgeschakeld staat.

Naast fouten maken zijn er soms ook andere onzekerheden, zoals werktempo. Werk ik wel snel genoeg door? Stel ik geen domme vragen? Waarom snapt de rest het wel en ik niet? Zal ik ooit stappen maken om van operationeel/tactisch niveau naar strategisch niveau te gaan? Of moet ik gewoon accepteren dat ik hier blijf staan? Nou kop op zeg. Waarom al die vraagtekens? My momma didn’t raise a fool! 

Ik werk inmiddels vier maanden als adviseur marketing & communicatie en heb ontzettend veel geleerd en nog belangrijker: ik heb een nieuw stuk van mezelf leren kennen. Vandaag geef ik je mijn tips, een stukje pep- en powertalk als het gaat om fouten maken op werk. Woman, je hoeft je niet dom te voelen als je een fout maakt of onzeker te voelen als je iets niet snapt.

Succesvolle Steve maakte fouten

Steve Jobs, één van de succesvolste ondernemers, maakte fouten en benadrukte deze tijdens een belangrijke speech in 2005. Steve zei ” Durf fouten te maken: het komt wel weer goed.” En weet je, HET KOMT OOK ECHT WEL WEER GOED. Besef dat de wereld niet vergaat omdat er een fout is gemaakt.

Kwetsbaar is het nieuwe krachtig

Te lang piekeren is niet gezond. Heb je een fout gemaakt bespreek deze dan, wees open, helder en eerlijk. Durf je kwetsbaar op te stellen, dit maakt je meer krachtig en het versterkt je relaties. Zit je na het maken van een fout in de ontkenningsfase? Get out. Now. Ontkennen heeft geen zin, ga niet stoer doen of geef anderen niet de schuld. Lees dit krachtige artikel: Kwetsbaar is het nieuwe krachtig voor meer powertalk.

veel fouten maken op het werk

Leer van je fouten

Leer van de ervaring. Accepteer dat je een fout hebt gemaakt. En ga het de volgende keer anders doen. En laat je baas dit vooral ook weten! Neem je verantwoordelijkheid woman.

Zoek een mentor

Ik heb een directe collega op kantoor gebombardeerd tot mijn mentor. Ik stel veel vragen aan haar en leer van haar pakkie an op werk. Leuke collega’s hebben waarmee je kunt ouwehoeren is belangrijk, maar van ze leren en ze als professional advisors bombarderen helpt je. Dus zoek je gids van wie je denkt dat hij of zij je verder kan helpen groeien en ontwikkelen. Een mentor hoeft niet perse iemand te zijn die veel ouder en wijzer is, of die op een hoger niveau zit. Laat niet iemands leeftijd, titel of ervaring je in de weg zitten bij het vinden van een goede mentor.

Final magic words

Dus eh, het verkeerde logo ergens op laten bedrukken en hier een grote bestelling voor geplaatst? Een nulletje teveel ergens gezet?  Een spelfout (of meerdere) in een persbericht geknald? Een belangrijke mail gemist? Het komt echt allemaal weer goed. Terug naar huis na een shitty werkdag? Luister naar goede muziek, muziek die je oppept. Lucht je hart bij iemand, zoek dat luisterend oor op. Iedereen heeft weleens een shitty situatie op werk en iedereen maakt fouten. Ook Beyoncé, de Dalai Lama, Oprah en Poetin maken fouten. Fouten zijn het bewijs dat je het probeert.

Yo, dit was em. Ik zie mezelf niet als een helper, influencer, guide or whatsoever en schrijf niet graag over tips en zo, maar al is er maar één chicka out there die ik kan helpen met mijn geratel op scherm: daar doe ik het voor!

Oh en die leuke pennen op de foto zijn een lief cadeautje van oud-collega Laura.

Heb jij weleens een blunder/fout gemaakt op werk?

Lees ook

9 reacties

 • Fouten maken is menselijk en je leert er alleen maar van. Ik doe dit werk al jaren en ik maak soms nog een fout. Belangrijkste is wel dat je je verantwoordelijkheid neemt en toegeeft dat je een fout hebt gemaakt zodat je het kan oplossen.

  Beantwoorden
 • Topartikel, Nesrin! Vergissen is menselijk, iederéén maakt weleens een foutje. Je baas gaat je echt niet ontslaan omdat je een keertje iets verkeerds gedaan hebt. Speaking of mijn baas, hij was ‘ns razend op onze lay-outster omdat ze zogezegd een verkeerd bestand naar de drukker gestuurd had. No mister, jij hebt niet het bestand uit haar laatste mail bij je, maar het vórige.

  Beantwoorden
 • Als er op mijn vorige werk iets fout ging, keken ze in eerste instantie naar mij. Ook al was ik het niet. Er werd zo de nadruk gelegd op geen fouten maken dat ik ze juist uit pure onzekerheid maakte. Ik ben iemand die wil vliegen, maar daar werden mijn vleugels steeds meer afgeknipt, tot ik vleugellam was. Ik kon niet meer. De pest was dat ik door mijn eerste rugoperatie heel veel nieuwe dingen miste en toen ik weer terug kwam ze mij niet hielpen met het nieuwe computersysteem, waardoor ik niet alle informatie had en dus snel een fout maakte. Het maakte me steeds onzekerder, want als ik wat vroeg was het: weet je t nog niet? Je werkt hier al zo lang…

  Beantwoorden
 • Wat een goed artikel en het komt precies op het goede moment, omdat ik vandaag iets niet zo handig had aangepakt op het werk. Ik voelde me er eerst best rot over, maar probeer me nu inderdaad te bedenken dat iedereen weleens fouten maakt en dat het in ieder geval weer een goede les is voor de volgende keer. En als het met Steve goed is gekomen, dank omt het met mij vast ook wel goed na een foutje 😉

  Beantwoorden
 • Dit artikel komt op het goeie moment. Ik maak, net als iedereen, wel eens fouten. Deze week heb ik onbewust een fout gemaakt en daar voel ik mij heel slecht over. Ik kan helaas niet vertellen wat er precies gebeurt is, maar ik moet er nu op vertrouwen dat het goed komt. Ik haat dit omdat ik iemand ongelukkig heb gemaakt, en dat wou ik absoluut niet. Integendeel. Oh laat dit alsjeblieft toch terug goed komen, ik voel er mij zo slecht bij 🙁

  Beantwoorden
 • Oh herkenbaar. Als ik een foutje maak op mijn werk kan ik daar de hele avond thuis nog over piekeren. Voel me dan ook enorm verantwoordelijk en naar. Van foutjes Kun je gelukkig leren en inderdaad, het maakt je niet stom of dom als je er maar iets mee doet 🙂

  Beantwoorden
 • Je kunt nooit je doel behalen zonder fouten te maken, dus als je fouten maakt, betekent dat dat je een stapje dichter bij je doel bent!

  Als je een fout maakt, trek daar dan wel je les uit. Je moet er niet te lang in blijven hangen, maar je moet er (vind ik) wel al het mogelijke aan doen om dezelfde fout niet nog een keer te maken (met name op het werk).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?