detox

Detoxen wel of niet

detox

Het speelt al een paar dagen in mijn hoofd: detoxen wel of niet? Het eerste wat in mij opkomt en tegenhoudt is dat je vrijwel niks mag waar je op kunt kauwen. Nog nooit heb ik het geprobeerd of overwogen maar nu klinkt het opeens zo verleidelijk om mijn lichaam te ontdoen van giftige stoffen en “al het andere kwaad”. Van gifbelt naar tempel, dit klinkt toch goed?!

Er zijn verschillende manieren om te detoxen, met of zonder een lichte maaltijd en ook het aantal dagen verschilt. Een sapjeskuur van drie dagen of een detox van negen dagen waar je ook een lichte maaltijd mag nuttigen. Je kunt detox pakketten kopen maar ook zelf aan de slag.

Waarom detoxen?

Van gifbelt naar tempel dit spreekt mij aan. Bye trash and hello clean body and mindset. Door het ontgiften alle toxinen uit het lichaam verwijderen. Een mooiere huid en meer energie krijgen. Het feit dat je een andere kijk op voedsel krijgt door detoxen is voor mij een beweegreden. Ik denk dat je voedsel meer waardeert maar de vraag is uiteraard voor hoe lang? Ik hoop op een kleine verandering in levensstijl maar ik houd mezelf niet voor de gek en blijf realistisch. Toch lijkt mij een detox eens per half jaar niet een heel verkeerd idee.

Even een break van bewerkt, voorverpakt voedsel en gaan voor een clean-up. Dit klinkt goed. Toch?

Waarom niet detoxen?

Het eerste wat in mij opkomt is dat het moeilijk zal zijn. Het idee dat je pats boem de knop moet omdraaien en totaal anders moet eten. Een tijdelijke lage weerstand en GEEN KOFFIE! Er zullen vervelende bijwerkingen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid om een paar op te noemen.

Wat voel je na een detox?

Als ik de verhalen mag geloven dan voel je je herboren. Je huid straalt en je barst van de energie. Je hebt een andere en nieuwe kijk op voedsel. Uiteraard komt er gewichtsverlies bij kijken, wat niet verkeerd klinkt maar ik ben mij ervan bewust dat dit vooral uit vocht zal bestaan en waarschijnlijk tijdelijk zal zijn.

Het detox seizoen lijkt te zijn begonnen want JustineΒ is begonnen, Annemerel heeft het erop zitten en Cherish zweert op detoxen. Ik denk er nog even over na want tsja ik kan niet brak in bed blijven liggen tijdens een detox want er zijn twee kinderen, een man, het gezinsleven en werk waar ik niet zomaar afstand van kan nemen.

Heb jij ervaring met detoxen? Waarom zou jij het wel of juist niet doen?

Lees ook

28 reacties

 • Als ik wil detoxen, is eigenlijk bedoeld om af te vallen, maar om te detoxen werkt het ook zeer goed!

  Dan maak ik een weekendje koolsoep… en dat is eigenlijk heel simpel, en ook ik zat er al aan te denken om dit weer eens te doen binnenkort. Eigenlijk mag je er dan ook geen koffie bij, maar dat doe ik dan wel. Kan echt niet zonder, hahaha Precies om wat je zegt, low energy, en ik heb al mijn energie nodig, maar vind het ook belangrijk om zo nu en dan toch even iets te vinden waarbij ik voel en weet dat ik even ‘schoon’ wordt van binnen.

  Een echte sapkuur zou voor mij funest zijn, spieren, chronische pijnen etc. Ik moet zo ie zo al extra’s innemen elke dag en ook nog, zo nu en dan medicijnen slikken, toch nog wel πŸ˜‰

  Dit is het recept:
  Dit is het recept van het koolsoep:
  – 1 witte kool
  – 2 groene paprika’s
  – 6 uien
  – 1 bos selderij
  – 4 bouillonblokjes
  – 2 blikken gepelde tomaten
  – peterselie
  – zout en peper
  – 1 grote wortel
  – 1 pakje soepmix
  – 2 liter water

  Gooi alles gesneden in een pak, fijn of grof en koken maar!

  Beantwoorden
 • Ik wil al zooo lang detoxen! Het lijkt me de perfecte reiniging van mijn lichaam.. Iets houdt mij ook tegen. Ook dat je wat meer energieloos bent inderdaad, en dat kan ik nu niet gebruiken omdat ik in een drukke periode zit..

  Beantwoorden
 • Ik denk er ook vaker over na en ben dan bang dat ik al die voordelen die anderen noemen niet zal merken. Ik heb namelijk wel vaker dat als anderen ergens heel enthousiast over zijn, dat het bij mij toch tegenvalt. Maar goed, detoxen is ook gewoon gezond. Ook als ik mij niet energieker, gezonder en stralender voel.

  Beantwoorden
 • Ah, wat leuk dat je mij hierin noemt. Ik ben nu op dag 2 en eigenlijk gaat het best goed. Gisteren had ik mega veel honger, maar vandaag valt het wel mee. Gelukkig is er ook een lijst van dingen die ik mag eten als ik honger heb, zoals wortels, sla, appels, etc. En vanaf morgen mag ik een maaltijd van 600cal. toevoegen. Dus wat dat betreft is het best te doen. Heb op honger na nog niet echt last gehad van bijwerkingen, al voelde ik me gisteren wel een beetje flauw af en toe. Vandaag geen last van! Of het veel verschil uit maakt kan ik je nu nog niet zeggen, maar ik zou zeggen: baadt het niet, dan schaadt het niet. Toch? πŸ™‚

  Beantwoorden
 • Mwa, ik vind het ergens een beetje overdreven, mÑÑr ik snap dat mensen het doen. Even helemaal ontgiften en vervolgens ‘clean’ beginnen. Dat je vervolgens eten weer gaat waarderen wil ik wel eens meemaken, net zoals dat herboren gevoel achteraf. Maar ik weet zeker dat er bij mij migraine en andere klachten bij komen kijken die sowieso met het werk niet samen gaan, en die ik op m’n vrije dag ook niet wil meemaken. Een no voor mij dus. (ook al blijf ik wel nieuwsgierig) πŸ™‚

  Beantwoorden
 • Ik kwam toevallig al surfend gister op de website van Cherish terecht en las iets over Clean 9 of zo.
  Klonk interessant, maar ik weet niet of ik het vol zou houden (of ze zouden me echt ergens op moeten sluiten) en ik weet ook niet of ik wel echt in de effecten geloof van “herboren” en “ontgiften”…
  Man, nou moet ik ineens aan dat programma van Patty Brard denken waar ik ooit langs zapte en ik iemand met een tuinslang in zijn achterste voorbij zag komen…. Daarna poepte hij slakken uit… Ieeeuw!

  Beantwoorden
 • Ik heb zelf ook nog nooit een echte “volle” detox gedaan, dat vind ik toch echt een beetje tΓ© heftig haha πŸ™‚ Denk ook dat dat bij mij niet echt goed gaat komen omdat ik als mijn maag leeg is echt een zieke buikpijn krijg.. ben bang dat ik dan met detoxen echt de hele tijd dat zal hebben.

  Ben wel benieuwd of jij gaat detoxen Γ©n als je dat dan doet hoe het je bevalt!

  Beantwoorden
 • Geen koffie!? Dat wist ik helemaal niet haha
  Voor mij is detoxen sowieso een no go. Ik heb mijn dagelijkse koolhydraten gewoon echt nodig met sporten enzo.
  Ook als ik niet sport, zonder eten word ik een draak.

  Beantwoorden
 • Ik zou het best willen doen maar ik zie zo tegen die verrekte hoofdpijn op na 3 dagen… Al zou het helemaal niet slecht zijn voor mijn lijf om te gaan detoxen.

  Beantwoorden
 • Ik ben heel erg benieuwd of je het uiteindelijk gaat doen of niet. Houd me op de hoogte ;-). Ik zie het zelf namelijk ook wel zitten, alleen deel ik de ‘maar’ dingen die je zelf noemt ook. Er zitten gewoon ook een paar nadelen aan. Nog even goed over nadenken en research doen!

  Beantwoorden
 • Mijn vader is toevallig een weekje geleden begonnen met detoxen, maar hij heeft het er moeilijk mee. Vooral veel hoofdpijn, maarja, op de lange termijn zal er toch wel positief resultaat zijn haha! x

  Beantwoorden
 • Ik wil dit -ooit- gaan doen haha. Lijkt me echt super goed voor je lichaam! Maar ik kan al met moeite van suiker en sap afblijven. Laat staan detoxen.
  Maar het is inderdaad echt gewoon even de knop omdraaien. Precies net als met de Ramadan. Het idee dat je de hele dag moet vasten lijkt zo zwaar. Maar wanneer je daadwerkelijk vast, valt het reuze mee en hou je het toch een maand vol.

  Beantwoorden
 • ik wil dit ooit wel eens doen…
  maar ben ook best bang dat ik dit totaal niet volhoud…
  eerst maar eens wat doen aan mijn doorzettingsvermogen πŸ˜‰

  Beantwoorden
 • Ik wil het ook al heel lang proberen, maar om de redenen die jij het opnoemt doe ik het toch maar niet. Ik ben bang dat ik het nog geen dag volhoud, vooral omdat je geen koffie mag drinken. Lijkt me echt heel zwaar! Ik sport ook regelmatig en dan vind ik het wel fijn om genoeg energie te hebben.

  Beantwoorden
 • Voor mij is ramadan o.a. detox moment geen haar op mijn lijf dat ik dan junkfood eet. En eigenlijk probeer ik daarna steeds minder voorverpakt voedsel te eten en dat lukt me ieder jaar aardig!

  Beantwoorden
 • Ja het is helemaal hot op het moment zag ik al. Zelf heb ik er niks mee, ik denk wel dat het even fijn is maar dat je jezelf al weer snel zoals je detox voelt.. je moet er best wat voor laten en dat heb ik er niet voor over.. maar lijkt me wel interessant om te zien hoe je lichaam erop reageert.

  Beantwoorden
 • Kwaad kan het volgens mij nooit, zo’n detox. Maar zoals je hier ook al aangeeft… met een druk gezinsleven en een job is het allemaal wat minder makkelijk. Nu ja, misschien heb jij wel totaal geen last van vervelende bijwerkingen. Wie niet waagt, niet wint. Of zoiets πŸ˜‰

  Beantwoorden
 • Ik heb het ook weleens voorgenomen. Dan begin ik sochtends met een sapje en veel water s middags een smoothie en veel water en dan kreeg ik daarna trek in allerlei lekkere dingen die ik dan ook eet

  Beantwoorden
 • Eerlijk gezegd, als ik ervoor in de juiste state of mind ben, dan vind ik detoxen heerlijk. Het voelt voor mij als een reinigingsproces van niet alleen het lichaam, maar zeker ook de geest… Je brengt me op een idee, Nesrin. Denk dat ik er binnenkort ook weer aan ga…

  Benieuwd welk kuurtje jij gaat doen!

  Beantwoorden
 • Leuk om dit te lezen. Ik wil ook al een tijdje een detox proberen maar ik vind het vooral een beetje spannend! (en duur om zo al voorgemaakt te bestellen!) Liefs!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?