Detox kuur

Detox kuur

Detox kuur

Na lang denken en twijfelen heb ik toch voor een detox kuur gekozen. Ik ben niet pro- of anti-detox maar ben er wel lichtelijk sceptisch ingestapt. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en was daarom heel benieuwd hoe ik het zou ervaren. Zou ik mij fitter voelen? Gaat mijn huid meer stralen? Is het echt een cleansing? Inmiddels heb ik er drie volle dagen op zitten en staan er nog zes volle dagen voor de boeg.

Tijdens mijn zoektocht op het internet naar een leuke en toch redelijk haalbare detox kuur zag ik al snel dat er heel veel verschillende manieren zijn om je lichaam te reinigen. Door de bomen zag ik het bos niet meer. Ik staakte mijn zoektocht en schreef zelf drie “doelen” op wat ik wilde bereiken tijdens zo een rit naar hel (en weer terug).

Reset food mindset 
Ik wil totaal los staan en afstand nemen van mijn huidige eetpatroon. Geen 8 koppen koffie meer, geen eeuwige havermout met lijnzaad ontbijtjes, geen snoep of ander lekkers tussendoor, geen cheatdays, geen Tony’s en geen Oreo’s. Ik heb geen één patroon soms gaat het een lange periode heel goed en eet ik goed en gezond en er zijn ook dagen die soms weken duren dat ik gewoon alles in mijn mond prop en vervolgens net als alle vrouwen ga zeuren voor de spiegel. Hinderlijk I know. De behoefte aan afstand is er en de reset voor mijn food mindset is zeer welkom.

Reinigen – giftige stoffen – lichaam
Dit is geen doel maar meer vraag waar ik na de kuur zelf antwoord op kan of in ieder geval hoop te geven. Ik heb nog nooit eerder een detox kuur gedaan maar zou het echt je lichaam reinigen? Zou door deze reiniging je huid meer stralen? Laat je alle schadelijke stoffen in het lichaam los? Ik ben heel benieuwd of ik iets ga merken.

Lichter en energieker
Ik verwacht mij na de kuur van negen dagen lichter en energieker te voelen. Want ik zou geen giftige stoffen meer toevoegen en mijn lichaam stimuleren om wat er nog in zit laten afbreken en afvoeren. Als ik slecht eet dan voel ik mij niet fit en staat mijn energiepeil aardig laag.

Mijn eerste keus viel op een sapkuur met inderdaad alleen sap. Toch streepte ik deze snel door want ik weet dat ik totaal onhandelbaar zou zijn als ik twee dagen of langer nergens op zou mogen kauwen. Een lichte maaltijd later in de kuur toevoegen was dus wel een must.

Enfin.

Na dit alles kwam ik bij Clean 9. Een programma waar je een vliegende start maakt naar een gezondere versie van jezelf, zo claimen zij. Ik heb succesverhalen van andere bloggers gelezen en Justine die er net aan was begonnen. Het leek mij wel een goede try out zodat ik eindelijk kon ervaren of zo een detox kuur nu in de categorie ‘maak het’ of ‘kraak het’ zou vallen.

Dag 1 -3

Man wat was ik blij toen ik zondag mocht beginnen. Mijn Clean 9 pakket kwam donderdag binnen en vanaf donderdag ben ik ook aardig gaan eten want hè ik zou toch zondag beginnen. Ik ging op de weegschaal staan en heb alle lichaamsdelen opgemeten en in het boekje van Clean 9 geschreven.

Geen koffie. GEEN KOFFIE. Dit was een heel zuur moment maar ik besloot er niet langer over na te denken en ging door. Gelukkig had ik een lange roadtrip voor de boeg en zo heb ik dag 1 netjes kunnen afronden. Dag 2 werkte ik de hele dag thuis en mijn koffieapparaat schreeuwde mijn naam uit. Maar ook dag 2 heb ik goed weten af te ronden maar wel met de hele dag hoofdpijn.

Dag 3 is dinsdag, gisteren dus, moest ik mij opnieuw meten en wegen (dit mag alleen op dag 1, 3, 6 en 9) en ik ben behoorlijk geschrokken want er zijn aardig wat centimeters van af. Ik weet dat ik veel vocht ben verloren en dit heus niet alleen vet is. Gelukkig mocht ik vandaag een maaltijd toevoegen en dit zorgde er ook voor dat ik de hardloopschoenen aantrok en voor een rondje ging.

Een uitgebreid verslag over mijn negen dagen detox kuur zal ik uiteraard schrijven en delen met daarin details, resultaten en hopelijk ook een conclusie of ik dit ga maken of kraken.

PS. Voor jullie beeldvorming: ik heb geen producten opgestuurd gekregen. 

 Wat is jouw mening over detox? Zou je het ooit een keer overwegen?

( Mijn sister in law is hier fel op tegen, ik kijk uit naar haar reactie 😉 )

Lees ook

46 reacties

 • Ik heb er niet zo’n hele grote mening over, wel denk ik dat het onnodig is, je mag best cheaten zo nu en dan, als je verder maar zorgt dat je veel water drinkt, dat is voor mij de detox. Maar dat ben ik 😉

  Ik ben heel erg benieuwd en zonder koffie kan ik niet, heb ik al eens geprobeerd een aantal dagen zelfs, en ik werd er moe van, ik sliep de hele dag…. Ik werd er energieloos van… en na 5 dagen was ik dat zat en nam koffie vrouw? hahahaha Ineens was ik de vermoeidheid kwijt na 1 kop koffie en voila.. ik voelde mij een stuk beter!

  Ik denk dan ook, dat het voor iedereen anders is, en als het wel kan, zeker doen!

  X

  Beantwoorden
 • Ha! Lekker bezig weer, lees ik.
  Ik zou het niet kunnen, zo ‘tussendoor’ detoxen. Voor mij is het tegelijkertijd een retraite en een ‘treat’. Klinkt misschien gek, maar meestal geniet ik er echt van. En ik doe ook altijd dezelfde kuur (http://hallosunny.blogspot.nl/2015/01/detoxen-met-de-citroensapkuur.html, voor wie geïnteresseerd is). Ik heb gemerkt dat als je er op die manier in staat, het helemaal niet zuur is om je kopje koffie – of wat dan ook – te laten staan. Maar je moet er dan echt ook de tijd voor nemen en helemaal niks anders doen. Want als ik gewoon met alles zou doorgaan, dan zou ik er idd (ook) volledig uit mijn humeur raken. Sterker nog, ik zou het niet volhouden.

  Waar haal jij toch al dat doorzettingsvermogen vandaan?

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie en zo een citroensapkuur vind ik echt een opgave. Mijn doorzettingsvermogen? Geen idee waar dit vandaan komt. Ik heb altijd wel een gezonde vechtlust tot doorzetten gehad als ik er nu zo over nadenk en dan niet op de stampende diva manier hè 😉

   Beantwoorden
 • Ik heb net het ‘eindverslag’ van Justine gelezen en zij was erg positief! Wat goed dat je al centimeters kwijt ben! Had je geen honger de eerste dagen? Ik denk dat ik echt honger zou hebben. Super goed bezig Nesrin, ik ben benieuwd naar het eindresultaat!
  Liefs, Iris

  Beantwoorden
 • Wat goed Nesrin! Ik ben onlangs ook afgekickt van de cola light. Wat had ik hoofdpijn! Kun je toch merken wat voor troep die cafeïne en zoetstoffen eigenlijk zijn. Ik heb er nu helemaal geen behoefte meer aan en dat voelt goed! Ik ben heel benieuwd naar je proces en hoe je het verder gaat ervaren! En mooi die centimeters! Geeft toch een boost lijkt me, al gaat het natuurlijk in de eerste instantie om je gezondheid. Ik ga eens kijken of t ook iets voor mij kan zijn!

  Beantwoorden
 • Eigenlijk weet ik niks over detoxen en denk ook niet dat het iets voor mij is, maar meer omdat ik eigenlijk al weet dat ik zoiets niet kan volhouden. Vind het heel knap dat je een 9 dagen detox kuur doet en vind het ook erg interessant om over te lezen. En wow wat goed dat je al zo snel cm`s verliest! Succes en ben erg benieuwd naar je eindverslag en of het een je ‘kraakt’ of ‘maakt’!

  Beantwoorden
 • Detoxen om je lichaam te reinigen vind ik helemaal top, detoxen om af te vallen vind ik iets minder: ook omdat uiteindelijk het resultaat niet blijvend zal zijn omdat je lichaam al die maaltijden je erna gaat eten dubbel opslaat en je dus gewoon weer die paar kg aankomt haha! Maar ik denk wel dat het kan bijdragen om weer een gezonde leefstijl aan te gaan meten en weer 100% te gaan knallen. Ik ben dan ook echt benieuwd naar jouw resultaten en jouw ervaring. Al denk ik trouwens dat die hoofdpijn niet door de detox komt, maar meer omdat je geen koffie meer mag haha (mijn vriend heeft hier namelijk ook altijd last van als hij niet genoeg koffie drinkt) 😉 X

  Beantwoorden
 • Holy moly, 9 dagen! Wat lang zeg! Maar ik ben heeel erg benieuwd hoe het jou gaat bevallen.. Ik ben er zelf niet helemaal uit wat ik er nou van vind (het lijkt mij in ieder geval vrij lastig ;)). Succes!

  Beantwoorden
 • Het begin is er! Heel goed bezig. Knap ook dat je het koffieapparaat volledig hebt genegeerd, dat lijkt me nogal een opgave. Ben zo benieuwd naar het eindresultaat, en dan niet alleen de centimeters maar vooral ook naar hoe je je voelt en hoe je huid eruit ziet.
  Ik heb zelf 6 jaar geleden de beruchte citroensapkuur gedaan. Dat is een 10-daagse kuur waarbij je op een dag anderhalve liter citroensap gemengd met ahornsiroop drinkt. Verder niks. Na 10 dagen ben je dan ontslakt en voel je je energieker en fitter. Is een best heftige vorm van detoxen en ik kan het je niet aanraden. Denk dat de Clean 9 dan een stuk lichaamsvriendelijker en beter vol te houden is.

  Beantwoorden
  • Een heel lang verhaal in het kort: Ik nam dik een jaar elke dag sojamelk. Het liefst in combinatie met havermout. Op een gegeven moment zat mijn kaaklijn onder puistjes en onzuiverheden, dit was hardnekkig en ik had hier nog nooit eerder last van gehad. Na heel wat uitproberen, testen en zoeken bedacht ik mij dat het misschien door sojamelk zou komen. Ik ging op onderzoek uit en las een onderzoek over ratten en sojamelk. Sojamelk zou bij ratten de hormonen verstoren. Denk aan vruchtbaarheidsproblemen en meer.

   Als je kaaklijn een probleemzone is dan heeft dit waarschijnlijk met hormonen te maken. Ik ben geen rat maar ik stopte wel direct met sojamelk want ik las nog meer enge verhalen hierover. Ik gaf toen ook borstvoeding en het wellicht nooit bewezen maar het zou ook bij jongens en meisjes vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken.

   Ik stopte en binnen een maand was het aanzienlijk minder en na drie maanden was het zo goed als weg. Mijn ervaring is geen hard bewijs dat sojamelk ook daadwerkelijk slecht is en voor deze negatieve effecten kan zorgen. Soja in een pak kun je niet vergelijken met soja uit Japan. Sojamelk in een pak bevat heel weinig goede en pure soja en is eigenlijk een chemisch goedje van de fabrikant.

   Beantwoorden
   • Ah, ja ik vermoedde al zoiets! Gelukkig heb je de nare bijwerkingen ervan weten te stoppen, ik drink zelf ook geen sojamelk meer omdat ik vind dat sojamelk gewoon dun hoort en bij heel veel merken is het gewoon een dik goedje wat dus idd heel veel chemische toevoegingen heeft, so i feel you girl!

    Beantwoorden
  • Ik dacht ook altijd dat ik hier niet voor gemaakt was maar met een juiste instelling lukt het echt. Als ik het kan moeten meer mensen dit kunnen. Natuurlijk heb ik moeite, ik wil nu koffie en een eierkoek 😉 maar omdraaien en deze gedachtes blokkeren helpt echt.

   Beantwoorden
 • Ik ben wel heel benieuwd naar detoxen, het lijkt mij wel heel goed om je lichaam eens goed te reinigen, alleen dat niet of weinige eten dat erbij hoort lijkt mij zo moeilijk!

  Beantwoorden
 • Wat tof dat je ook met Clean 9 bent begonnen! Ben benieuwd wat jij er van vindt na afloop.
  Ik vond het zeker een aanrader. Het is een vrij makkelijke kuur in tegen stelling tot andere kuren. Bij deze mag je gewoon groente en fruit als tussendoortjes en vanaf dag 3 een maaltijd. (gelukkig!) Ze zijn saai, maaar je gaat ze steeds lekkerder vinden. Als ik trouwens een shake mag aanraden: probeer de chocolade frambozen shake. Zo lekker!! Succes meis! Je kunt het!

  Beantwoorden
 • Klinkt interessant, ik ben benieuwd naar je resultaat. Ik ben net als jij niet pro of anti, maar wel sceptisch. Ik heb het ook wel eens overwogen.

  Beantwoorden
 • Ik vind dit interessant en zou dat wel eens willen, maar heb totaal geen doorzettingsvermogen
  zodra ik me iets moe voel regel ik wel een redbull ofzo..
  En met al het lekkers wat van puber in huis is..

  Als ik de rust heb wil ik dit echt doen, dan wel

  Beantwoorden
 • Hahahahaha! Ik hoop dat het goed gaat! If not, dan vang ik je op met de Burberry Poncho Vloerkleed, die ik nog steeds niet in mijn bezit heb…

  Beantwoorden
 • Geen koffie? Geen chocolade? Geen lekkere dingetjes? Weinig maaltijden? You are one crazy lady!! Knap hoor! Ik doe het je echt niet na, zou mijn dood nog worden 😉

  Beantwoorden
 • Heel erg interessant om te lezen! Zoals ik eerder ook al zei, zit ik er zelf ook aan te denken om een zelfde soort kuur te doen. Ik wacht jouw verdere ervaringen nog even af en wellicht start ik zelf binnenkort dan ook. Succes nog even verder!

  Beantwoorden
 • Ooit een keer een dag proberen alleen maar groene dingen te eten. Kreeg na een halve dag hoofdpijn en werd chagrijnig (waarschijnlijk suikerafkick). Dus respect en ben benieuwd naar je verdere ervaringen. Misschien nog een keer poging 2 gaan doen.

  Beantwoorden
 • Ik heb recent op meerdere blogs gelezen over detoxen.. Ik was ook altijd vrij sceptisch maar ben zeker van plan om dit een keer te gaan proberen.. Ik ben benieuwd naar je volgende update(s) :-)!

  Beantwoorden
 • Allereerst: Bravo dat je deze beslissing voor jezelf hebt genomen! Ik weet 1 ding: ik zou dit nooit doen. Oké, ik heb een andere voedingspatroon onder controle van een diëtiste, maar ik heb toch ook wat ruimte nu gekregen omdat ik al een tijdje bezig ben. Detoxen zou echt niets voor mij zijn, ik zou hoogstwaarschijnlijk gek worden 😛 Ik wens je nog heel veel succes en doe zo voort! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat en je ervaringen 🙂 Liefs! x

  Beantwoorden
 • Goed bezig Nesrin!!! Ik zit nu 2 (of is het al 3) weken na clean 9 en fit1 en ik ben bijna 10 kilo kwijt en ben van kledingmaat m/L naar een s gegaan! Ik pas gewoon weer een s-je!!!!
  Na de clean 9 moet je echt doorgaan met letten op wat je eet en voldoende drinken en bewegen. Het is het waard!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?