De reden waarom ik niet meer ging hardlopen

De reden waarom ik niet meer ging hardlopen

De afgelopen weken vroeg ik mij keer op keer af waarom ik niet meer ga hardlopen. Wat is de echte reden waarom ik niet meer hardloop? Ik denk dat ik erachter ben. De reden waarom ik niet meer hardloop heeft natuurlijk met mijn werk, mijn gezin en alles eromheen te maken. Mijn leven is op dit moment pretty vol en ik heb vrijwel geen tijd over voor just-me-time. Geen tijd en geen puf hebben om te hardlopen is bullshit want waar een wil is, is een weg. De reden waarom ik niet meer ging hardlopen is omdat ik een andere manier heb gevonden om te presteren. De reden waarom ik 1,5 jaar lang als een malle ging hardlopen is omdat ik prestatiegericht ben.

De reden waarom ik niet meer ging hardlopen

Vorig jaar in de winter ging mijn wekker soms wel vijf keer per week om 05:30. Ik begon de dag met minimaal 6 kilometer hardlopen in de kou. Ik wilde meer kilometers en dit het liefst ’s ochtends in het donker. De runs in de kou, in het donker en in alle vroegte gaf mij een kick, het voelde als een hele prestatie. Presteren vind ik belangrijk, maar dit niet voor een ander. Ik heb geen bewijsdrang.
Presteren is voldoen aan de overeengekomen verplichtingen, en dan wel de verplichtingen die ik met mezelf ben aangegaan. Ik verplichtte mezelf om te hardlopen en dit voelde heel goed. Ik wilde meer en ging als een speer. Een van mijn doelen was om een jaar lang elke maand minimaal 100 kilometer te lopen. Hardlopen was heel belangrijk voor mij en ik kreeg er ontzettend veel voor terug.

Op het moment dat ik ging werken had ik minder energie om te hardlopen en al snel was mijn job het nieuwe hardlopen geworden.

Ik liep de marathon op de loopband

Prestatiegericht is een kwaliteit

Ik heb een hands on mentaliteit. Ik houd van aanpakken en ik wil gericht iets bereiken. Ik neem geen genoegen met lage of gemiddelde prestaties.

Dus het hardlopen verving ik door als een madder fakker te gaan werken. Van vijf dagen per week werken naar zeven dagen per week werken. Het vele werken voelde goed. Ik had mijn kilometers en snelheid ingeleverd voor uren maken, ervaring opdoen, een netwerk opbouwen en uiteindelijk een geweldige job ervoor terug krijgen. Ik ben een tevreden mens want ik heb een korte tijd iets moois bereikt waar ik trots op benย en daar ging een ietswat shitty periode aan vooraf.

marathon lopen op de loopband

Hardlopen is een zelfgekozen vrijheid

Maar hardlopen was niet enkel en alleen presteren, het was ook een zelfgekozen vrijheid. Door te gaan hardlopen stapte ik uit mijn leven, ik was even geen moeder, even geen vrouw van, even geen poetsfreak en even geen dagelijkse shitty sleur dingen. De deur uitlopen om te hardlopen is als de deur openen naar een mooi stuk zelfgekozen vrijheid. Ook dit stuk, het zelfgekozen vrijheid stuk kreeg ik door lekker veel te werken. Je eigen centen verdienen, zelf je spullen kopen, jezelf ontwikkelen en groeien is ook een onderdeel van vrijheid ervaren. Loonslaaf zijn is nog niet zo erg hoor, naast de vele verplichtingen geeft het veel moois.

istanbul marathon 2015 15 km

beste asics hardlooschoenen

En nu kriebelt het weer

De afgelopen dagen hoor ik mijn prachtige roze hardloopschoenen mijn naam schreeuwen. It’s a date bitches.ย Ik ga die roze knallers aantrekken. Ik ga weer hardlopen en dit keer niet omdat ik wil presteren, ik wil gewoon naar buiten en ik wil gewoon bewegen. En dit keer ga ik het anders aanpakken, ik ga voor een kort rondje en ik ga helemaal niet op de cijfers letten. Geen kilometers tellen, geen hartslag checken, geen pace checken en gewoon gaan.
Alhoewel…Ik zag op de Nike run app dat vriendin Nena in 2017 meer kilometers heeft gelopen dan ik…Je snapt dat ik dit grapje moet stoppen. Op 31 december sta ik toch echt op nummer 1 in de Nike run app. Freak.

Zin in meer verhalen over hardlopen? Je vindt al mijn hardloop postsย HIER.

Heb jij ooit moeten dealen met een sport drop-out?

12 reacties

 • Heel herkenbaar die prestatie drang. Dat had ik de afgelopen maanden ook met werk en alles moest daar even voor wijken. Mede omdat ik mijn tevreden gevoel eruit haalde.

  Ik ben ook een tijd gestopt met sporten maar nu ik eindelijk weer wat rust heb, wil ik het wel weer gaan oppakken.

  You can do it .. hopelijk snel weer hardloop foto’s

  Beantwoorden
 • Volgens mij hebben wij toch ergens dezelfde genen ofzo ๐Ÿ˜€ Ik krijg iedere keer weer die vraag waarom ik in ‘godsnaam zo zot ben om zoveel kilometers te vreten?!’ ‘Omdat ik aan mezelf wil bewijzen dat mijn lijf dat kan. Dat mijn geest en ik dat kan.’ Ik hoef dat aan niemand anders te bewijzen. Alleen aan mezelf ๐Ÿ™‚
  Heel herkenbaar dus ๐Ÿ˜‰
  De beste tip dat ik kan geven is net wat ik doe als ik even in een dipje zit: gooi alles naast je neer en loop met je hart. En geniet gewoon van het lopen op zichzelf, al de rest (die tijden en alle sh*t) is maar bijzaak ๐Ÿ˜‰
  Loop ze! En geniet er zo keihard van!!! :*

  Beantwoorden
 • Wat goed dat je weer gaat beginnen! Ikzelf heb nu minder prestatiedrang dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Soms moet ik mezelf dus ook echt even een schop onder mijn kont geven om ergens echt voor te gaan ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 • Ik kan me goed voorstellen dat je eigenlijk altijd iets nodig hebt om te laten zien dat je kunt presteren en om de dagelijkse sleur te ontvluchten. Dat herken ik bij mezelf namelijk helemaal. Maar wat zou het mooi zijn als je nu inderdaad gewoon voor jezelf, voor de leuk en voor de energie kunt gaan hardlopen in plaats van om jezelf te bewijzen. Mooi dat je hier zo bewust bij stilstaat! Geniet van je eerste rondjes na de sportpauze ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 • Elk jaar weer eigenlijk om antwoord te geven op je vraag. Stom dat skaten zo’n seizoensgebonden sport is.. Zo jammer, zou het graag het hele jaar lekker buiten doen. Maargoed, we krijgen als het goed is boven op zolder een loopband dus kan ik me de maanden dat ik niet kan skaten uitleven!

  Beantwoorden
 • Goed hoor! Hardlopen is heerlijk maar je moet er wel tijd voor vrij hebben. Je bent altijd bezig met van alles. Soms staat het op een lager pitje maar wie weet komt het snel weer terug.

  Beantwoorden
 • goed zo dat je het weer oppakt en voor de jusite reden: me-time
  Voor mij zelf is hardlopen dat ene momentje voor mezelf, om met lekkere muziek even de week van me af te lopen. Ik let een beetje op tijd en afstand, maar voor de rest boeit het me eigenlijk niet dat ik best langzaam ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! De reacties lees ik allemaal met heel veel plezier! Het mailadres wordt niet gepubliceerd en de velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht.

Reageren...?